Burza RM-SYSTÉM: Nízká aktivita investorů na českém akciovém trhu

Komerční sdělení

Za malého zájmu investorů pokračovaly uplynulý týden české akcie v mírném oslabování. Nejníže se kurzy propadly v průběhu čtvrtka. Závěr týdne byl naopak pozitivní a většina titulů korigovala dřívější propady.

Orco proti proudu

Nejlépe se v týdnu dařilo akciím Orco, které dokázaly posílit na burze RM-SYSTÉM o 5,8 % na 163 Kč. Důvodem byla zpráva, podle které získá firma American Colony Capital až 30 % akcií Orco. Šéf společnosti Jean-Francois Ott uvedl, že by firma v rámci navýšení kapitálu mohla od akcionářů získat až 140 mil. EUR.

I když tímto krokem dojde k faktickému naředění podílů stávajících akcionářů, byla zpráva přijata pozitivně, protože by mohla vyřešit tíživé finanční problémy developera.

Akcie ČEZu ztrácely

Přes 4,2 % ztratily během uplynulého týdne akcie ČEZu. Výnosy ČEZu jsou do značné míry závislé na světových cenách elektřiny, jejíž cena za poslední rok silně klesla, podobně jako ceny ostatních komodit. Pro akcionáře je dobrou zprávou stabilizace cen v posledních týdnech. Společnost pro rok 2009 počítá s čistým ziskem 50,2 mld. Kč a příští rok by měla být situace podobná.

Množí se rovněž spekulace ohledně dostavby jaderné elektrárny Temelín. Dle deníku E15 by ČEZ mohl vyhlásit tendr na dostavbu již koncem června. Akcie společnosti týden uzavřely na 850,60 Kč.

Roman Jandík

RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí