Formulářové společnosti dál podvádějí. Teď dostaly úder

Komerční sdělení

Další soud odmítl nároky tzv. formulářové společnosti. Švýcarská společnost Intercable verlag tak přišla o 690 EURO. Ztráty však mohou jít do statisíců EURO. Poškození „klienti“ této společnosti mohou slavit.

Formulářové společnosti prohrávají soudy

Okresní soud v Klatovech ve svém rozsudku v plném rozsahu odmítl nároky formulářové společnosti Intercable Verlag ze Švýcarska. Ta požadovala po podnikateli z Klatov částku ve výši 690 EURO jako odměnu za službu inzerce, kterou si měl podnikatel objednat podpisem formuláře. Ustanovení formuláře však budila dojem, že se jedná o plně bezplatnou službu. Informace o ceně byla uvedena až na konci textu, výrazně menším nahuštěným písmem. Dle odůvodnění rozsudku si musela být společnost vědoma, že uvádí adresáty formulářů v omyl a hlavní funkcí formuláře bylo tento omyl v adresátech vyvolat.

Zmíněná společnost nejen že svůj spor nevyhrála, ale současně musí žalované straně uhradit náklady řízení ve výši bezmála 14 000 korun. Rozsudek Okresního soudu v Klatovech je tak už dalším v pořadí, který nároky formulářových společností plně odmítl a jejich praktiky označil za pochybné.

Úmyslně vyvolaný omyl? V Česku se tomu také říká podvod

Triky formulářových firem z Rakouska, Švýcarska nebo Španělska spočívají na systému nepřehledného a zavádějícího formuláře, který rozesílají podnikatelům nejen v ČR, ale i dalších Evropských zemích. Nejznámějšími společnostmi jsou Construct Data, Intercable verlag či European City Guide.

Podnikatel nebo jeho zaměstnanec, který formulář podepíše v domnění, že tak získal bezplatnou registraci v internetovém seznamu, se následně nestačí divit. Zhruba po dvou týdnech totiž obdrží fakturu na 971 až 1 300 EURO, které požaduje formulářová společnost za inzerci na svých internetových stránkách. Podepsaným formulářem navíc podnikatel uzavřel smlouvu na 3 roky, kterou dle informací formulářové společnosti nelze vypovědět.

Škoda se tak může vyšplhat až na 100 000 korun. Za svou nepozornost tak může podnikatel tvrdě zaplatit.

Odhaduje se, že jenom v České republice omylem podepsalo formulář některé ze společností nabízejících internetovou propagaci kolem osmi stovek podnikatelů nebo veřejných institucí.

Nevybíravé způsoby vymáhání údajných nároků, které začínají pravidelnými upomínkami, přes předání záležitosti exekuční společnosti, až po telefonáty, vedou k tomu, že mnoho podnikatelů pro svůj klid prostě zaplatí.

Službu i zaplacení je třeba okamžitě odmítnout

Po podepsání formuláře a následném obdržení faktury by neměl zůstat podnikatel nečinný, ale měl by okamžitě na došlou fakturu reagovat. Ve své reakci by měl okamžitě odmítnout veškeré služby formulářové společnosti a upozornit na neplatnost právního úkonu z důvodu absolutního omylu způsobeného konstrukcí a zmateností formuláře.

Nereagování totiž může způsobit, že se na podnikatele bude pohlížet, že službu přijal a objednávku kterou prostřednictvím formuláře učinil uznává.

Nejlepším řešením, pokud o podobnou službu skutečně nemáte zájem, je formuláře ihned po obdržení roztrhat a hodit do koše.

www.mojepoplat­ky.cz

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí