Dopravci můžou využít pojištění finanční způsobilosti

Komerční sdělení

Již od roku 2003 platí pro všechny podnikatele, kteří na základě koncese provozují vnitrostátní nebo mezinárodní silniční dopravu autobusy a tahači nebo nákladními vozidly o celkové hmotnosti vyšší než 3,5 tuny, povinnost prokazovat finanční způsobilost. Ta se prokazuje obchodním majetkem, objemem dostupných finančních prostředků, provozním kapitálem a rezervami na 12 měsíců provozu, a to ve výši 330 000,- Kč pro jedno vozidlo a 180 000,- Kč pro každé další vozidlo. Dostupný kapitál a rezervy však lze dále prokázat také předložením smlouvy o ručení uzavřené mezi dopravcem a pojišťovnou. Při nesplnění této povinnosti hrozí dopravci odebrání koncese a tím i ukončení podnikání.

„Je zřejmé, že pro celou řadu podnikatelů v dopravě je velmi nepraktické vázat firemní prostředky do rezerv a budou je radši investovat například do dalšího rozvoje firmy. Právě těmto dopravcům je určeno naše pojištění. To jim pro případ kontroly finančního úřadu garantuje ručení za jejich finanční způsobilost do zákonem stanovené výše,“ říká Martina Traganová, ředitelka divize pojištění Průmyslu Slavia pojišťovny. Ručení pojišťovny je možné sjednat jak na celou požadovanou částku, tak pouze na objem peněz, který dopravci chybí k prokázání. Minimální částka, pro kterou lze sjednat pojištění, je ve výši 50 000,– Kč.

Nesplněním povinnosti dopravce riskuje odebrání koncese

Ověření finanční způsobilosti dopravce definované Zákonem č.111/1994 Sb. o silniční dopravě je nedílnou součástí kontroly dopravce na finančním úřadu. Dopravce musí být schopen prokázat svoji způsobilost na 12 měsíců provozu. Pojištění finanční způsobilosti dopravce lze sjednat na dobu jednoho roku či na dobu kratší než jeden rok s počátkem pojištění v den zaplacení. Pojistit se lze také na dobu kalendářního roku (pojištění na dobu od 1. 1. do 31. 12.), a to i zpětně. Tuto možnost Slavia pojišťovna nabízí zejména dopravcům, kteří tuto povinnost opomněli hned na začátku kalendářního roku. Při nesplnění této povinnosti hrozí dopravci odebrání koncese a tím i ukončení podnikání. Slavia pojišťovna již několik let pojišťuje stovky dopravců. Nabízí jim profesionální služby s jednou z nejvýhodnějších cenových nabídek na trhu. Dopravce může využít zvýhodněných balíčků pojistných produktů i individuální nabídky navržené na míru jednotlivým podnikatelům.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí