Poradna: Kolik si můžu přivydělat na dohodu o provedení práce?

štítky Pojištění Poradna Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Eliška: S manželem splácíme drahou hypotéku, teď nám to finančně hůře vychází, tak jsem si ke svému zaměstnání našla brigádu na dohodu o provedení práce. Zajímalo by mě, kolik si můžu vydělat? Jaký příjem je daňově nejvýhodnější?

Na dohodu o provedení práce si můžete ke svému hlavnímu zaměstnání libovolně přivydělat. Můžete tedy mít příjem od dvou zaměstnavatelů, přičemž výše Vaše mzdy a odměny není ani v jednom zaměstnání nějak omezena. Zaměstnanci nemají stanoven žádný příjmový limit pro případné brigády ke svému hlavnímu zaměstnání.

Ideální přivýdělek v roce 2024

V roce 2024 je u dohody o provedení práce nejnižší zdanění, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. V takovém případě se totiž z dohody o provedení práce neplatí sociální a zdravotní pojištění. Daň z příjmu se již platí, neboť slevu na poplatníka je možné mít podepsánu pouze u jednoho zaměstnavatele, což je ve Vašem případě hlavní zaměstnání, kde pracujete na klasickou pracovní smlouvu. Když je hrubá odměna 10000 Kč, tak je čistá odměna 8500 Kč, neboť je odvedena 15% srážková daň z příjmu a povinné pojistné se neplatí.

Osvobození od sociálního a zdravotního pojištění v roce 2025

Pro rok 2025 se zvyšuje limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění z hlavní oznámené dohody o provedení práce, kdy je hrubá měsíční odměna nižší než 11500 Kč. Vzhledem k tomu, že pracujete pouze na jednu dohodu o provedení práce, tak jsou legislativní změny pro Vás příznivé, neboť bez placení povinného pojistného si budete moci vydělat více.

Překročení limitu a platba povinného pojistného

V případě, že je hrubá odměna z dohody o provedení práce nad limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění, tak se z dohody o provedení práce již pojistné standardně odvádí. Z finančního hlediska je samozřejmě i tak výhodnější mít hrubou měsíční odměnu např. 16000 Kč než 10000 Kč. Překročení limitu pro neplacení povinného pojistného o několik stokorun se však nevyplatí, neboť čistá odměna je v takovém případě nižší.

Nutnost vyplnění daňového přiznání

Když má zaměstnanec alespoň v jednom měsíci během roku příjem od dvou zaměstnavatelů současně, ze kterého se odvádí zálohová daň z příjmu, tak musí za příslušný rok vyplnit a odevzdat daňové přiznání. Žádný ze zaměstnavatelů v takovém případě nemůže za zaměstnance provést roční zúčtování daně. Při příjmech pouze ze závislé činnosti (ze zaměstnání) se vyplňuje zjednodušené dvoustránkové daňové přiznání. Od obou zaměstnavatelů je nutné si vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech.

Srážková daň není důvodem pro daňové přiznání

Jestliže si budete formou dohody o provedení práce přivydělávat na hrubou odměnu do limitu pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění, potom Vám bude z hrubé odměny odvedena 15% srážková daň z příjmu. Odvodem srážkové daně z příjmu z dohody o provedení práce je daňová povinnost splněna a není nutné vyplňovat daňové přiznání.

Závěrem

Při finančních problémech je další příjem formou brigády ideálním řešením. Na základě dohody o provedení práce si můžete libovolně přivydělat. Z finančního hlediska je vhodné mít buď příjem do limitu pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění nebo tento limit dostatečně překročit, aby byl vyšší i čistý příjem na účet. Při příjmu z dohody o provedení práce nad limit a odvodu zálohové daně z příjmu je nutné pamatovat na povinnost vyplnění daňového přiznání.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí