Poradna: Napravení důchodového rozhodnutí

štítky Penze Poradna Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

František: Dva roky zpátky jsem dosáhl důchodového věku. O důchod jsem si však nepožádal. Rozhodl jsem se dále pracovat a o důchod požádat později a mít výhodnější výpočet. Nyní jsem si to rozmyslel. Chci dostávat současně důchod i mzdu, tak jako to má kolega. Je nějaká možnost, jak to změnit i zpětně?

Rozhodl jste se odejít do starobního důchodu později a následně mít výhodnější výpočet z důvodu přesluhování. Tento postup je samozřejmě možný, vyplatí se však až v delším časovém horizontu. Výpočet důchodu je výhodnější za každých odpracovaných 90 kalendářních dní po dosažení řádného důchodového věku.

Většina penzistů volí výplatu starobního důchodu a mzdy současně

V praxi většina penzistů volí současné pobírání důchodu a mzdy. V takovém případě je ihned vyšší disponibilní příjem a tím i životní úroveň. Současně je možné takto získaný starobní důchod šetřit nebo investovat. Navíc při současném pobírání mzdy a důchodu se zvýší životní úroveň zejména v prvních letech důchodu, kdy chtějí penzisté více cestovat nebo se věnovat svým koníčkům. Obliba práce na procenta tedy během let klesala. I Vy můžete změnit rozhodnutí a nechat si starobní důchod doplatit.

Starobní důchod se doplatí až 5 let zpátky

V případě, že jste změnil názor a chcete současně pobírat důchod i mzdu, tak je možné se takto rozhodnout. Dokonce Vám bude starobní důchod doplacen zpětně. Starobní důchod je možné doplatit až pět let zpětně, což dle formulace dotazu splňujete, takže v případě Vašeho rozhodnutí Vám může být starobní důchod vyplacen až ke dni dosažení řádného důchodového věku.

Žádný negativní daňový dopad

I když budete dostávat starobní důchod na účet, tak tato skutečnost nebude mít žádný negativní vliv na výpočet Vaší čisté mzdy ze zaměstnání. Dle aktuálně platné legislativy na tom budete daňově stejně, ať už budete pracovat na procenta nebo si necháte důchod vyplácet na účet. V obou případech Vám bude z hrubé mzdy odváděno sociální pojištění (včetně nemocenského pojištění), zdravotní pojištění a daň z příjmu fyzických osob.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí