Poradna: Mám odejít do předčasného důchodu nebo pracovat až do řádného důchodu?

štítky Penze Poradna Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Blanka: Dne 10. května mi bude 60 let, vychovala jsem tři děti. Mzda během let se mi značně lišila, aktuálně mám vyšší mzdu než v minulých letech, ale jsem už pracovně hodně unavená. Takže přemýšlím, jestli mám jít do předčasného důchodu nebo až do řádného důchodu. Kdy můžu jít do předčasného důchodu? Bude se mi ještě hodnotit studium? Jak to budu mít s výchovným na děti? Jakou variantu byste mi doporučili?

Narodila jste se v roce 1964 a vychovala jste tři děti, takže Váš řádný důchodový věk je 62 let a 8 měsíců, kterého dle zaslaných údajů dosáhnete 10. 1. 2027. Do předčasného důchodu můžete dle aktuálně platné legislativy odejít od 10. 1. 2024 kdykoliv.

Důchodové rozhodování je individuální záležitostí

Při důchodovém rozhodování hrají roli finanční, majetkové, zdravotní, rodinné a osobní důvody, proto neexistuje univerzální nejlepší datum odchodu do důchodu. Každý žadatel o důchod se nachází v jiné situaci.

Co je dobré vědět o předčasném důchodu

Pokud se však zaměříme na finanční stránku, tak při odchodu do předčasného důchodu je potřeba počítat se značným krácením za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti a činí 1,5 % výpočtového základu. Navíc se při odchodu do předčasného důchodu získá nižší doba pojištění, než když se pracuje až do dosažení řádného důchodového věku. Předčasní důchodci mají rovněž omezenu valorizaci až do dosažení řádného důchodového věku, valorizuje se pouze základní výměra důchodu. V předčasném důchodu je omezena možnost vlastního výdělku, když předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

Jak je to s dobou studia a výchovným na děti?

Vzdělání před rokem 2010 se v zákonném rozsahu započítává do doby pojištění pro důchodové účely jako náhradní doba pojištění. Výchovné na děti činí v roce 2024 částku 500 Kč na každé dítě, v příštích letech se plánují změny ohledně výchovného, mělo by se postupně snižovat, vše však bude záviset na legislativním vývoji.

Důchodové výpočty

Výpočet starobního důchodu pro rok 2027 nelze v tuto chvíli provést, neboť nejsou k dispozici potřebné parametry. Pro orientaci Vám doporučuji si provést výpočty důchodu platné v roce 2024.

TIP: Kalkulačka řádného důchodu v roce 2024

TIP: Kalkulačka předčasného důchodu v roce 2024

TIP: Kalkulačka průměrné mzdy pro výpočet důchodu v roce 2024

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí