Tři nejlepší americké akcie v tomto roce

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

První čtvrtletí roku 2023 uplynulo velmi rychle. Americké akciové trhy se musejí vypořádat se zvyšováním sazeb americkým Fedem a hlavně s prvními následky tohoto zvyšování. Vysoké úrokové sazby dostaly do potíží americké regionální banky v čele se SVB. To však neznamenalo, že by investoři nenašli akcie, které by nerostly.

Warner Bros

Překvapivě třetí nejvýkonnější akcií byla známá společnost Warner Bros. Ceny akcií Warner Bros zažily velmi špatný rok 2022. Společnost musí čelit konkurenci Netflixu a Disney. Trh televizních seriálů je velmi napjatý a všechny společnosti bojují o každého diváka či předplatitele. Warner Bros v posledním čtvrtletí zapracoval na zefektivnění příjmu ze streamingu a daří se mu. Akcie od začátku roku 2023 posílila o 60 %.

Meta

Akcie Mety kopírují obdobný vývoj jako akcie Warner Bros. V roce 2022 byla společnost Marka Zuckerberga zavalena kritikou. Od politických skandálů s cenzurou až po gigantické investice do Metaversu, kurzu Mety nesvědčily. Tak jako vždy se ceny akcie Mety dostaly tak nízko, že začaly být zajímavé pro investory. V roce 2023 zažily velkou jízdu a přidaly přes 78 %. Rok 2023 tak potvrzuje, že se dalo za tři měsíce dosáhnout dvouciferného zisku investicí do společnosti z GAFAM.

Nvidia

Největší hvězdou indexu Nasdaq se stala akcie výrobce grafických procesorů Nvidia. Akcie Nvdia přidaly neuvěřitelných 88 %. Za tímto růstem můžeme hledat velmi schopné vedení společnosti, které obchodně tak i technologicky předbíhá většinu trhu. Motorem růstu akcií Nvidia byl zájem o umělou inteligenci. Jakmile se AI rozšíří do běžného života, bude růst poptávka po hardwaru, který umožní její fungování. Grafické procesory tak najdou další velké pole působnosti. Společnost Nvidia se tedy o svou budoucnost nemusí bát. A to je asi hlavní důvod proč ji investoři kupují. Vědí, že v tak nejisté době, jako je ta naše akcie Nvidia bude mít pořád cenu. Její výroby budou potřeba v následujících deseti letech.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí