Poradna: Můžu si požádat o zvýšení vdovského důchodu?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jiřina: Čerpám vdovský důchod a obě děti sirotčí důchod. Manžel však nevydělával moc, proto máme nízké důchody. I když je vysoká inflace, tak mám nyní v novém zaměstnání nižší mzdu, než ve starém zaměstnání před rokem. Není nějaká možnost, jak mít vyšší vdovský důchod?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Měsíční částka vdovského důchodu závisí na příjmech, ze kterých platil sociální pojištění zemřelý manžel. Vdovský důchod se totiž počítá ze starobního důchodu, který zemřelý manžel pobíral, nebo z invalidního důchodu třetího stupně, na který by měl ke dni úmrtí nárok. Životní situace manželky ani její vlastní příjmy tedy nemají žádný vliv na výši vdovského důchodu. Během pobírání vdovského důchodu dochází k jeho zvýšení pouze z důvodu valorizace, na kterou mají nárok všichni příjemci státního důchodu. Vdovský důchod tedy nemůže být zvýšen ani na základě podané žádosti. Nižší příjmy vdovy a zhoršení životní situace nejsou důvodem pro zvýšení vdovského důchodu.

Příspěvek na bydlení

V dotazu nepíšete, jak vysoké příjmy máte nebo jak vysoké máte náklady na bydlení. Možná máte nárok na příspěvek na bydlení. Nevím zdali čerpáte přídavky na děti na děti, což je další z dávek státní sociální podpory, o které se žádá na příslušném úřadu práce. Pokud nevíte, zdali vám na tyto dávky vzniká nárok, potom si o ně požádejte. V případě splnění zákonných podmínek si finančně polepšíte a při nesplnění vám bude pouze žádost zamítnuta.

Zvýšení důchodů

Na doplnění uvádím, že od lednové splátky vdovského důchodu i sirotčích důchodů si finančně polepšíte. Základní výměra všech tří důchodů se zvýší o 140 Kč a procentní výměry všech tří důchodů o 5,1 %.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí