Poradna: Měsíční volno a platba daní

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vlasta: Potřebuji měsíc volno z práce, zaměstnavatel souhlasí s neplaceným volnem, ale řekl mi, že budu muset platit daně. Tomu nerozumím, jak platit daně, když nebude mít příjem…, děkuji předem za vysvětlení.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Při neplaceném měsíčním volnu nebudete mít od zaměstnavatele žádný příjem, během neplaceného volna tedy nebudete pobírat mzdu. Z nulového příjmu se daň z příjmu ani sociální pojištění neplatí. Jiná situace je však u zdravotního pojištění, které měl Váš zaměstnavatel na mysli.

Minimální zdravotní pojištění

Každá zdravotní pojišťovna musí za svého pojištěnce, který je zaměstnancem, obdržet každý měsíc alespoň zdravotní pojištění ve výši minima. Výjimkou jsou pouze státní pojištěnci (např. penzisté, studenti). Minimální vyměřovací základ je přitom na úrovni minimální mzdy, v roce 2022 ve výši 16200 Kč. Souhrnná sazba zdravotního pojištění je přitom 13,5 % z vyměřovacího základu. Minimální zdravotní pojištění činí tedy 2187 Kč. V případě čerpání měsíčního neplaceného volna je tedy nutné uhradit zdravotní pojištění ve výši 2187 Kč. Tuto částku za Vás zaplatí Váš zaměstnavatel, ale následně ji bude požadovat od Vás.

Kratší neplacené volno

V případě čerpání kratšího neplaceného volna se žádné zdravotní pojištění navíc neplatí, pokud je hrubá mzda za odpracované dny v daném měsíci alespoň ve výši minimální měsíční mzdy. Jestliže ne, tak se provádí dopočet do minima.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí