Poradna: Změna vlastníka bytu při darování

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Soňa: Chceme s manželem darovat dceři dvoupokojový byt. Jak provedeme změnu na katastru nemovitosti? Musí tam jít s námi dcera, která žije momentálně jinde?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Pro změnu vlastníka v katastru nemovitosti budete muset podat na příslušném katastrálním úřadu návrh na vklad, přičemž nedílnou součástí návrhu na vkladu bude právě darovací smlouva. Současně s návrhem na vklad bude potřeba zaplatit poplatek ve výši 2000 Kč.

Úředně ověřené podpisy

Na darovací smlouvě, kterou budete přikládat k návrhu na vklad, budou muset být ověřeny Vaše podpisy – Vás s manželem jako dárců nemovitosti a Vaší dcery jako příjemce daru. Podpisy je možné ověřit např. na poště nebo na městském či obecním úřadu. Pokud si smlouvu s dcerou pošlete poštou, tak mohou být podpisy ověřeny na různých místech. Samotný návrh na vklad již můžete podat pouze Vy a podpisy na návrhu na vklad ověřeny být nemusí.

Proč si nechat vyhotovit smlouvu advokátem?

Pro hladký průběh přepisu nemovitosti v katastru nemovitosti musí být darovací smlouva jednoznačná – proto je vhodné při nejasnostech si nechat darovací smlouvu sepsat u advokáta či notáře. Budete mít jistotu, že bude obsahovat všechny náležitosti, aby došlo k přepisu vlastnického práva v katastru nemovitosti. Smlouvu budete vyhotovovat třikrát – jednou pro Vás, jednou pro dceru a jednou pro katastrální úřad (na této smlouvě budou muset být ověřeny podpisy).

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí