Nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací 2010

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Společnost Manpower zveřejnila výsledky 5. ročníku každoročního průzkumu Manpower – Nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací, který zkoumá, jak se vyvíjí procento firem, které má potíže s obsazováním svých volných pracovních pozic. Dále sestavuje žebříček deseti pozic, s jejichž obsazením mají zaměstnavatelé největší potíže

Průzkum byl proveden v 36 zemích a regionech (jako součást pravidelného kvartálního průzkumu Manpower Index trhu práce) na vzorku téměř 36 000 zaměstnavatelů z veřejného i soukromého sektoru, kterým byly kladeny dvě otázky:

1) Je pro vás obtížné najít vhodné zaměstnance?

2) Která z pozic je nejhůře obsaditelná vhodným uchazečem?

Výsledky průzkumu ukázaly, že i přes pokračující dopady ekonomické recese na trh práce, roste v České republice počet firem, které mají potíže s vyhledáním zaměstnanců odpovídajících profilů. Ve srovnání s rokem 2009 došlo k překvapivé pro­měně na dvou místech žebříčku top 10 nejhůře obsaditelných pozic. Ukazuje to na změny, ke kterým v současné době na trhu práce dochází.

Jak moc je pro zaměstnavatele obtížné najít vhodné zaměstnance

2010 2009 2008
Česká republika 19 % 17 % 37 %
--- --- --- ---
Celosvětově 31 % 30 % 31 %
Evropa 23 % 25 % 32 %

Z globálního hlediska má vývoj nedostatku lidí s potřebnou kvalifikací klesající trend, v době začátku průzkumu v roce 2006 byla hodnota na 40 %, v roce 2007 na 31 % a od té doby je relativně stabilní, pro tento rok opět vykazuje hodnotu 31 %. Celosvětově jsou nejhůře obsaditelné pozice v odvětví řemesel, obchodní zástupce a technické obory. Zajímavostí je, že v rámci EMEA i České republiky jsou to ta samá zaměstnání.

Nejhorší výsledky vykazuje Japonsko s 76 % a Brazílie s 64 %, v rámci EMEA pak Polsko s 51 %. Naopak nejlepší Irsko s pouhými 4 % a Velká Británie s 9 %, což samozřejmě odpovídá i nejlepším výsledkům v rámci EMEA.

Situace v České republice je pro zaměstnavatele relativně příznivá – 19 % zaměstnavatelů těžko obsazuje svá pracovní místa, i když v porovnání s předchozím čtvrtletím je to mírné zhoršení, a to o 2 procentní body.

Nejhůře obsaditelné pozice v České republice

Nejhůře obsaditelné pozice v České republice v roce 2009:

  1. Řemeslník
  2. Technik (především strojař)
  3. Obchodní zástupce
  4. Šéfkuchař/kuchař
  5. Řidič
  6. Mechanik / Obsluha výrobních strojů
  7. Lékař a jiný neošetřující zdravotní personál
  8. IT pracovník (především programátor a vývojář)
  9. Projektový manažer
  10. Management

Nejhůře obsaditelné pozice v České republice v roce 2010:

  1. Řemeslník
  2. Obchodní zástupce
  3. Šéfkuchař/kuchař
  4. Lékař a jiný neošetřující zdravotní personál
  5. Řidič
  6. IT pracovník (především programátor a vývojář)
  7. Pracovníci v zákaznickém servisu
  8. Recepční
  9. Administrativní pracovníci a pracovníci sekretariátu
  10. Management

Žebříček Top 10 nejhůře obsaditelných pozic se za poslední rok opět částečně proměnil. Nadále je pro zaměstnavatele nejnáročnější vyhledat řemeslníky. Na druhé místo postoupili obchodní zástupci. Zůstávají zde kuchaři, řidiči, lékaři, IT pracovníci a management. Letos z žebříčku top 10 vypadly pozice technik, mechanik a projektový manažer. Neznamená to ale, že by o tyto profese nebyl zájem, pouze je v žebříčku přeskočily pozice jiné. Nově se v žebříčku objevili pracovníci v zákaznickém servisu, recepční a administrativní pracovníci.

„Navzdory vysoké nezaměstnanosti v mnoha odvětvích se požadavky zaměstnavatelů na své potenciální zaměstnance neshodují s profily nezaměstnaných,“ říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika, a dodává: „V současné situaci jsou společnosti tlačeny najít cestu, jak zvýšit produktivitu při snížení nákladů na pracovní síly. Zaměstnavatelé snížili stavy zaměstnanců, a přitom musejí udržet určitou míru produktivity. V důsledku toho rostou požadavky na dříve běžné pracovní pozice, jako například recepční nebo asistent/ka. Pod tyto pozice se zahrnuje mnohem širší agenda, a proto i když na inzerci pozice asistentka reaguje velké množství uchazečů, je pro personalisty těžké najít správného uchazeče s komplexními znalostmi a dovednostmi.“

Zlepšující se trend je jistě i výsledkem působení globální ekonomické krize a hospodářské recese, navzdory jim však problém stále přetrvává. Předpokládá se, že tento trend bude stále silnější a nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací bude narůstat. Proto je nadále nutné, aby mezi priority vlády patřily investice do vzdělávání a odborné přípravy nebo podpora „strategické“ migrace pracovníků. Zaměstnavatelé by měli systematicky budovat svou značku nejenom na trhu svého produktu, ale i na trhu práce. Měli by investovat do zvyšování kvalifikace a rekvalifikace svých zaměstnanců, vytvořit zajímavé prostředí pro odborníky ve vyšším věku, tělesně postižené, matky na mateřské dovolené, a využít tak na trhu práce zdroje, se kterými se méně pracuje.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí