Petra Jelínková (všechny články)

Politika čtení na 2 minuty

JUDr. Alois Rašín patří k velmi významným českým osobnostem. Narodil se v Nechanicích nedaleko Hradce Králové. Vyrostl v rodině pekaře společně s dalšími osmi sourozenci. Po základní škole studoval na gymnáziu v Novém Bydžově, Broumově a Hradci Králové. Úspěšně odmaturoval v roce 1886. Po absolvování gymnázia začal studovat v Praze Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Zanedlouho ovšem přestoupil na právnickou fakultu. Politicky angažovat se začal už v době studia na Karlově univerzitě

Osobnosti Politika čtení na 2 minuty

Václav Klaus se narodil na pražských Vinohradech dne 19. června roku 1941. Své dětství a mládí prožil v prostředí Tylova náměstí a jeho okolí. Pro své vysokoškolské studium si vybral zamření na ekonomiku a zahraniční obchod. Absolvoval roku 1963. Ekonomika se stala jeho oborem pro celý život.

Osobnosti Politika čtení na 2 minuty

Miloš Zeman vystudoval střední ekonomickou školu a poté Vysokou školu ekonomickou v Praze. Na vysokou školu nebyl nejdříve z politických důvodů přijat. Proto ji zahájil až čtyři roky po absolvování střední školy dálkově. Zde získal hodnost kandidáta ekonomických věd. Během roku 1968 vstoupil do KSČ, ze které byl o dva roky později vyloučen. Po vyloučení z komunistické strany pracoval jako prognostik v několika organizacích. Z těchto organizací byl buď vyloučen, nebo byly celé organizace rozpouštěny.

čtení na 2 minuty

Pražská Karlova Univerzita slaví své velké jubileum. Letos již uplynulo celých 660 let od dob jejího založení, o které se zasadil Karel IV. dne 7. dubna 1348. V tomto roce vydal listinu, která zakládala pražské vysoké učení. Stala se tak první univerzitou ve střední Evropě.

čtení na 3 minuty

Obchodní řetězce jsou v České republice rozšířeny ve velké míře a určitě všichni z nás je známe. Jsou to ty řetězce, které nekompromisně vytlačily malé obchodníky. S obchodními řetězci se za posledních pár let doslova roztrhl pytel a setkáme se s nimi na každém kroku. Pokud se podíváme na obchodní řetězce jako podnikatel, zjistíme, že prodávat své zboží právě v obchodním řetězci, kam se lidé jen hrnou, není vůbec jednoduché. Kdo v nich chce prodávat, musí zapojit neuvěřitelné množství vstupních poplatků. Obchodní řetězce od svých dodavatelů za umístění zboží inkasují neuvěřitelné sumy. O tomto tématu se u nás moc nemluví a určitě většina z nás si tento fakt vůbec neuvědomuje.

Pojištění čtení na 2 minuty

Začátkem letošního roku byly v České republice zavedeny poplatky ve zdravotnictví. Tento fakt vyvolal bouřlivou diskuzi ze všech stran obyvatelstva. Osvědčily se nám tyto poplatky, nebo jsme vyhodili oknem pár korun? Nejprve si řekněme, k čemu tyto poplatky vlastně slouží. Takzvané regulační poplatky ve zdravotnictví mají být správným krokem k řešení neutěšené finanční situace našeho zdravotnictví, které v některých krocích určitě pokulhává. Pár desetikorun nemělo být použito k tomu, aby zachránilo miliardové schodky zdravotního pojištění, které velice a hlavně zbytečně zatěžuje pokladny zdravotních pojišťoven.

čtení na 2 minuty

Doprava je jedním z hlavních faktorů, který nepříznivě ovlivňuje kvalitu životního prostředí, a to především produkcí emisí znečišťujících ovzduší, vyšší hladinou hluku, ale také užíváním přírodních surovin, jejichž těžba vede k dalším nepříznivým důsledkům.

čtení na 3 minuty

Tomáš Baťa se narodil 3. dubna 1876 ve Zlíně a zemřel 12. července 1932 v Otroko­vicích. Je známý nejen jako zakladatel obuvnické firmy Baťa, ale také jako jeden z největších a nejvýznamnějších podnikatelů své doby. V podnikání se ukázal jako velmi schopný muž, který zavedl mnoho nových myšlenek ve výrobě a prodeji svých výrobků. Těmito kroky dokonce dokázal ovlivnit nemalé množství budoucích ekonomů. Je dokázáno, že jeho geniální postupy a technologie byly pokrokové a revoluční nejen v dřívější době, protože jsou stále používané jako příklady top managementu.

Praktické

Populární na Dům financí