Jak zjistit exekuci

Komerční sdělení

foto: shutterstock.com, ilustrační fotografie

Myslíte si, že máte své finance pod kontrolou? V mnoha případech se ukázalo, že to tak být nemusí. Stačí ztratit občanský průkaz, dostatečně včas to nenahlásit na policii a může být problém. Někdy je to zapomenutá faktura za telefon nebo nezaplacení pokuty za jízdy „načerno“. A z malých částek se mohou stát částky i desetitisícové. O své vlastní exekuci budete samozřejmě informováni, ovšem až když už je částka vysoká.

Jak předejít problémům?

Exekuce je už výsledkem poměrně dlouhého procesu. Pokud se jedná o zapomenutou platbu, zřejmě budete mít spoustu příležitostí ji vyrovnat ještě předtím, než budete mít záznam v registru dlužníků. Exekuci se můžete také bránit – například v případě, že vám někdo ukradne občanský průkaz, který využije k získání půjčky. Zde je ovšem důležité nahlásit ztrátu občanského průkazu co nejdříve poté, co zjistíte, že ho nemáte. Pokud dluh nebude zaplacen, ani se mu nebudete soudní formou bránit, dostanete termín, v rámci kterého musíte dluh splatit. Když nesplatíte, přichází na řadu exekutor.

Co je to exekuce?

Asi všichni víme, co je to exekuce: jedná se o způsob, jak vymoci z dlužníka peníze, které dluží. Exekuce musí být nařízena soudem. Pokud někdo dluží peníze a nezaplatí je, může je věřitel vymáhat tak, že podá na dlužníka soudní žalobu. Dlužník pak obvykle dostane lhůtu, v rámci které má dluh splatit. Pokud ani nyní dlužník nezaplatí, začne probíhat nový soud. Tentokráte už se bude jednat právě o exekuci. Rozhodnutí, které soud vydá, je známé jako „exekuční titul“ a právě nyní přichází do hry soudní exekutor.

Pouze na základě rozhodnutí soudu

Exekutor nemůže jednat v souvislosti s dluhem a dlužníkem, jak se mu zachce. Potřebuje k tomu právě rozhodnutí soudu. Dluh bývá obvykle vymáhán srážkou ze mzdy (nebo jiného příjmu, jako je mateřská, rodičovský příspěvek, státní příspěvek apod.), ale také prodejem movitých i nemovitých věcí. Než se ale přejde k prodeji samotných movitých a nemovitých věcí (jako je vybavení domu, nábytek, spotřebiče, elektronika apod.), snaží se exekutor upřednostnit všechny ostatní možnosti vymožení dluhu.

Jak zjistit, že je v exekuci někdo jiný?

Exekuce je věc, která je veřejně dostupná. Pokud byste chtěli zjistit, zda váš obchodní partner nebo třeba jen někdo ze známých není v exekuci, stačí vám navštívit vybrané pobočky České pošty. Zde si můžete vyžádat ověřený výpis z Centrální evidence exekucí. Za takový výpis zaplatíte 50 Kč. Existují ale i další možnosti, jak zjistit exekuci. Za některé z nich nemusíte platit.

SOLUS

Mezi nejznámější registr patří právě SOLUS, kam udávají banky, nebankovní instituce, pojišťovny, mobilní operátoři a někteří další údaje o svém klientovi. Nemusí se přitom jednat jen o ty, kteří nesplácí. V registru jsou zavedeni také ti, kteří splácí pravidelně. Takový registr je vhodný pro různé instituce, aby se zjistilo, zda klient dluží peníze, jak je na tom s platební morálkou a zda své závazky pravidelně splácí. Pokud klient opakovaně nebo dlouhodobě nesplácí, zůstane mu tento záznam v registru po dobu tří let od splacení závazku.

Další registry dlužníků

Využít lze také další registry, mezi nejznámější patří BRKI, NRKI, Centrální evidence exekucí a insolvenční rejstřík. Všechny tyto rejstříky vedou údaje o osobách, které si půjčili peníze. Pro věřitele jsou zajímavé zejména údaje o klientech, kteří své závazky platili opakovaně se zpožděním nebo je neplatili vůbec. V takovém případě je to pro ně signál, že se asi nebude jednat o bezproblémového klienta. Registry tedy mají ochránit budoucí věřitele před klienty, kteří mají problémy se splácením svých závazků.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí