Jiří Táborský (všechny články)

Zaměstnání čtení na 7 minut

Nedávné průzkumy veřejného mínění ukázaly, že většina veřejnosti podporuje stávku státních zaměstnanců stanovenou na osmého prosince. Jak však autor tohoto textu zjistil neformálními rozhovory s lidmi napříč společenským spektrem, většina z nich zároveň netuší, proti čemu je stávka vlastně namířena, protože systém odměňování zaměstnanců státní a veřejné správy je pro veřejnost asi stejně srozumitelný jako kanonické právo. Výrazně lepší situace nepanovala ani na nedávné čtyřicetitisícové stávce odborů. Zkusme proto přispět ke vzniku kvalifikovanějšího pohledu na tuto nelehkou problematiku.

Měnová politika čtení na 6 minut

Snahu o udržení evropské měnové unie z českých médií zvolna vytlačili stávkující odboráři a přibývající solární panely. Evropské státníky však čeští odboráři zajímají pramálo (mají těch svých na rozdávání) a budoucnost eura se jim celkem logicky jeví jako důležitější. Zvláště když je řeč i o možném otevření Lisabonské smlouvy.

Politika čtení na 3 minuty

Bývalý předseda sněmovny Miloslav Vlček se do dějin české politiky nijak výrazně nezapsal a už asi ani nezapíše. Přišel však s nápadem, který by současná vláda rozpočtové odpovědnosti, jež s oblibou používá slovo transparentnost, mohla velmi snadno realizovat. Tím nápadem je jednotný plat.

Politika Právo čtení na 4 minuty

Novela občanského zákoníku, kterou vypracovalo ministerstvo pro místní rozvoj, je podle jejích kritiků protiústavní, a dokonce porušuje základní lidská práva. Podle reakcí, zejména z Lidového domu, to vypadá, že nový ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský inicioval vznik moderní obdoby práva útrpného. Realita je však přece jen poněkud odlišná.

Penze čtení na 6 minut

Na důchody prý nebude. Je tedy nutné udělat reformu, aby na ně bylo. Pravda je spíše taková, že na důchody už není a o podstatě a principu reformy se politici nenamáhají veřejnost informovat. Zkusme tedy vysvětlit, co to vlastně reforma je a proč je nezbytná.

Daně čtení na 6 minut

Jde-li o to, jak naplnil nenasytné státní kasy, nezná kreativita politiků mezí. Například město Eseen poblíž německého Dortmundu po zavedení daně z plotů a barových stolků přišlo na vynikající způsob, jak zalátovat díry v městském rozpočtu – zdaní solária. Bohužel pokud jde o způsob, jak nezruinovat rozpočty rodinné, projevují politici katastrofální nedostatek důvtipu. Způsobů, jak zabránit zdražení elektřiny v příštím roce v důsledku solárního boomu, je totiž celá řada. Stačí jen chtít. A možná ani nebude nutné danit solária či samotné slunce.

Praktické

Populární na Dům financí