Poradna: Dva zkrácené úvazky a důchod

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Ludmila: V posledních čtyřech letech pracuji na dva zkrácené úvazky současně, odpracuji tedy podstatně více hodin, než odpracují zaměstnanci pracující pouze pro jednoho zaměstnavatele na plný úvazek. Jak to budu mít s důchodem, do kterého mám odejít za pět let? Budu alespoň trochu zvýhodněna, když pracuji pro dva zaměstnavatele?

Měsíční částka starobního důchodu závisí na osobním vyměřovacím základu (tzv. průměrné hrubé měsíční mzdě za odpracované roky v současné hodnotě) a získané době pojištění v celých ukončených letech.

Dobu pojištění zvyšují i náhradní doby pojištění

Do doby pojištění se započítávají nejenom odpracované roky, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i tzv. náhradní doby pojištění. Mezi náhradní doby pojištění patří např. studium před rokem 2010 v zákonném rozsahu, evidence na úřadu práce v zákonném rozsahu, péče o dítě do 4 let věku.

Rozhodné důchodové příjmy

Pro výpočet důchodu se hodnotí příjmy od roku 1986, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, přičemž se v samotné výpočtové formuli tyto příjmy přepočtou na současnou úroveň pomocí koeficientů zohledňujících inflaci. Každý příjmový rok má při výpočtu starobního důchodu stejnou váhu. Např. při výpočtu starobního důchodu v roce 2024 se hodnotí příjmy v letech 1986 až 2023.

Dvě zaměstnání nezvyšují dobu pojištění dvojnásobně

Žádný měsíc přitom nemůže být do doby pojištění hodnocen jako dva měsíce. To znamená, že např. zaměstnanec pracující na zkrácený úvazek i zaměstnanec pracující současně pro dva zaměstnavatele mají za odpracované měsíce stejnou dobu pojištění.

Závěrem

Z důvodu práce pro dva zaměstnavatele současně za uvedené období tedy nebudete mít dvojnásobně vysokou dobu pojištění jako zaměstnanec pracující pouze pro jednoho zaměstnavatele. Dobu pojištění budete mít stejně vysokou, jako byste pracovala pouze pro jednoho zaměstnavatele. Měsíční částku osobního vyměřovacího základu však ovlivní příjmy z obou zaměstnání, neboť ze zkráceného úvazku se vždy odvádí sociální pojištění. Dvě zaměstnání tedy pozitivně ovlivní Vaši průměrnou mzdu za odpracované roky.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí