Tři špatné zprávy pro světové trhy

štítky Investice Koronavirus Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Mluvit o tom, že akciové trhy jsou vlivem zásahů centrálních bank odtržené od reálné ekonomiky, je nošením dříví do lesa. Mnohem znepokojivější však je, že první lednový týden znovu ukázal, že se světové trhy rozhodly vytrvale ignorovat špatné zprávy. Které konkrétně?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Riziko vnitřního konfliktu v USA

Obrázky davů obklopujících americký Kapitol oblétly svět. Přední světoví politici a influenceři sociálních sítí začali mluvit o útoku na demokracii a o pokusu o převrat. Na tyto zprávy americké akciové trhy nereagovaly. V odpověď na dění v Kapitolu začaly sociální sítě rušit profily zaangažovaných lidí a dokonce vyřadily účet dosluhujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa. I když Joe Biden posílil své pozice v americkém Senátu a čekají ho dva roky velmi silného mandátu, obyvatelstvo USA zůstává rozděleno. Trh prozatím tato rizika nebere v úvahu, ale na jak dlouho?

Zmizení čínského miliardáře Jacka Ma

Excentrický miliardář Jack Ma se ztratil z veřejného prostoru. Jeho zmizení se dává do souvislosti s jeho nedávnou kritikou čínské komunistické strany. Jack Ma patřil coby nejbohatší Číňan a zakladatel společnosti Alibaba k nejznámějším čínským občanům v západním světě. Představoval symbol čínského úspěchu, navíc neváhal často upozorňovat na světové problémy. Tentokrát se zdá, že zašel příliš daleko. To je velmi špatná zpráva, protože to ukazuje silné napětí v Číně, která si dovolí zautočit na svého nejbohatšího muže. Jde také o jasný signál, že čínská komunistická strana neváhá k udržení pořádku nasadit všechny prostředky. Co platí pro vnitřní politiku, je platné i pro tu zahraniční. Čína bude i nadále tvrdě hájit své zájmy.

Elon Musk: nejbohatší muž světa

To však jistě není špatná zpráva pro Elona Muska, když se podíváte na žebříček nejbohatších lidí světa. Nyní v pořadí druhý muž Jeff Bezos se opírá o Amazon. Tato společnost měla v roce 2011 zisk přes 11 miliard. Rok 2020 by měl znamenat růst minimálně o 40 procent zisku pro Amazon. Třetím nejbohatším je Bill Gates, který vlastní podíl v Microsoftu, má pravidelné roční zisky přes 50 miliard dolarů. Muskova společnost Tesla byla ještě do roku 2019 ve ztrátách. Rok 2020 by pro ni měl snad skončit v zelených číslech se ziskem jedné miliardy. Vysoká cena akcií Tesly podtrhuje paradox, že i tak relativně malý zisk stačí na světové prvenství v žebříčku boháčů.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí