3 důležité tipy, jak vyřešit přechodný nedostatek financí

Komerční sdělení

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Určitě se vám už také stalo, že do krásně naplánovaného finančního rozpočtu zasáhl nějaký nečekaný vliv, který celou situaci postavil na hlavu. Nečekané výdaje dokáží zaskočit každého a mnohé z nich nelze odložit až do doby, kdy nadejde čas výplaty. Jaké řešení se nabízí?

Stát se může cokoliv

Nepojízdné auto, starou lednici nebo pračku je prostě třeba nahradit hned a jsou to věci, které odkládat jednoduše nelze. Takže je třeba problém urychleně pořešit rychlou půjčkou ve výši řádově několika tisícovek, kterou budete schopni splatit bez problémů z nejbližší výplaty. Ovšem kam se obrátit? Pokud jste v takové situaci poprvé, možná znejistíte a začnete pátrat po nejjednodušším, schůdném a dostupném řešení, kde si rychle půjčit. Cest existuje hned několik.

1. Rodina a dobří přátelé

Pokud jsou na tom vaši rodiče nebo sourozenci finančně dobře a nedošlo mezi vámi k žádným konfliktům kvůli finančním otázkám, je to jedno z nejdostupnějších a velmi rychlých řešení. Stejně tak se můžete obrátit na dobré přátele. Pokud jste jim navíc v minulosti sami prokázali podobnou službu, nejspíš neodmítnou a v nečekané nouzi vám pomohou zapůjčením potřebné finanční částky. Sepsat smlouvu o zapůjčení s uvedeným termínem splacení není rozhodně na škodu. Podle zákona je sice platná i ústní smlouva, ale pokud ji vyhotovíte na papíře ve dvou provedeních s uvedením toho, kolik kdo komu půjčuje a jaká je případná odměna za zapůjčení, určitě neprohloupíte. Potom už jen datum, podpisy obou stran a je to.

2. Využití nebo sjednání kreditní karty

Je-li vaše platební morálka skutečně bezchybná a víte najisto, že budete schopni hned z příští výplaty vypůjčenou částku uhradit, můžete využít bezúročného období kreditní karty. Je třeba mít na paměti, že bezúročné období se u různých kreditních karet liší, některé ho nabízejí vůbec. Obvyklé rozmezí pro bezúročné čerpání půjčky je mezi 40 až 60 dny.

3. Na co si dát pozor při sjednávání krátkodobé půjčky

Dalším cestou je krátkodobá půjčka, v portfoliu ji zpravidla mají nebankovní společnosti, výjimkou nejsou ani půjčky hotovostní, kdy vám zaměstnanec poskytovatele přinese peníze domů. Na co si však dávat pozor?

  • Každá půjčka, včetně té krátkodobé, s sebou nese určitá rizika. Důležitější než procentní sazba nákladů je u takové půjčky RPSN. Roční procentní sazba nákladů, jejíž součástí je nejen roční úroková sazba, ale i všechny související bankovní poplatky.
  • V žádném případě se nesmíte dostat do situace, kdy byste půjčku spláceli další půjčkou. Takové vytloukání klínu klínem je prvním krokem do kolotoče stále narůstajícího dluhu! Berte vážně i malou půjčku před výplatou.
  • Nedejte se zlákat mimořádně snadným sjednáním půjčky bez nahlédnutí do registru dlužníků a dokládání příjmů. To totiž mohou být větičky, které vás lákají na podepsání smlouvy o půjčce s velmi vysokými poplatky a úrokovou sazbou.

Podmínky pro získání krátkodobé půjčky

Závěrem už nezbývá nic jiného, než se podívat na podmínky. Ty nejsou u každého poskytovatele úplně stejné, v zásadě vždy ale musíte jako žadatel být občanem ČR a dosáhnout věku nejméně 18 let. K tomu je třeba předložit i doklad totožnosti (občanský průkaz) a doložit i potvrzení o příjmu. Peníze lze v mnoha případech získat klidně do 48 hodin.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí