Půjčka na studium: Co nabízí české banky a jak jinak financovat drahé školné?

Komerční sdělení

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Studium na vysoké škole je finančně velmi náročné. Není divu, že mnoho studentů si při škole hledá nejrůznější brigády. Avšak mnohdy ani přivýdělek nepomůže poplatit kolej, skripta, běžné náklady a bujaré večírky. V takovém případě přichází na řadu půjčky.

Kapesné od rodičů, stipendium a peníze z brigády. To jsou nejčastější studentské zdroje. Když ty ale vyschnou nebo nestačí, je nutné se poohlédnout po alternativním řešení. Tím mohou být studentské půjčky, kreditní karty a kontokorent.

Půjčky pro studenty jsou levnější. Splácet je lze až po škole

Studentské půjčky jsou oproti klasickým bankovním úvěrům mnohem výhodnější. Obvykle je lze sjednat zdarma a bez poplatku se obejde i vedení úvěrového účtu. Navíc jsou s nimi spjaty nižší úrokové sazby a především možnost odložení splátek. Studenti mohou po dobu studia splácet pouze úroky a jistinu až po studiích.

Alespoň takto půjčka pro studenty funguje ve světě. Nezbytnou podmínkou samozřejmě je být studentem střední či vysoké školy a doložit pravidelný příjem, popřípadě úvěr zajistit třetí osobou. Jak to ale chodí v Česku? Lze i v našem malém rybníčku sjednat výhodný studentský úvěr?

Studium na dluh nabízí Komerční banka

V České republice studentskou půjčku nabízí pouze Komerční banka. Půjčka Gaudeamus je určena pro bezstarostné studium na pokrytí všech výdajů v podobě školného, vzdělávacích kurzů, notebooku i Erasmu. Půjčit si lze až 600 000 Kč s úrokovou sazbou 6,9 % a s nulovými poplatky.

Je libo studentský kontokorent, nebo kreditní karta?

I přestože půjčku pro studenty v jiných bankovních domech nenajdete, na mladé lidi ani konkurence nezapomíná. K financování vysoké školy lze tak využít jiné produkty, jako jsou například:

  • kontokorent,
  • kreditní karta,
  • stavební spoření,
  • spotřebitelská půjčka.

Kontokorent je možné získat k studentskému účtu téměř ve všech bankách. Jeho výhodou je, že můžete přečerpat své konto do mínusu, obvykle do 20 000 Kč až 25 000 Kč. Úroky platíte pouze s přečerpané částky, kterou je samozřejmě nutné do určitého období dorovnat. Konkrétní podmínky kontokorentu se liší podle poskytovatele a podle vašich možností.

Vhod na financování vysokoškolského studia přijde i kreditní karta. Její výhodou je, že půjčené peníze lze splatit do konce bezúročného období zdarma. Důležitá je ale výborná platební morálka.

Erasmus a školné je možné financovat i neúčelovou půjčkou

Kromě výše zmíněných studentských úvěrových produktů je možné chybějící peníze na školu nahradit spotřebitelskou půjčkou, ať už bankovní či nebankovní. Neúčelovým úvěrem lze financovat drahé studium v zahraničí i školné. Zapotřebí pouze je vybrat si půjčku, kterou zvládnete splácet a která vám při studiích nenadělá více škod než užitku.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí