PayPal vs. PaySafeCard – co je bezpečnější?

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Internet je v dnešní době přímo přeplněný nejrůznějšími e-shopy s online zábavou. Najdete zde vše od seznamek, přes online videotéky po kasina nebo např. stránky pro úpravu fotek a videí. Většina těch zajímavějších služeb pochází ze zahraničí. Můžete tedy zapomenout na klasickou platbu převodem na účet nebo platbu pomocí staré známé složenky. To je také důvod, proč se většina lidí nakonec neodhodlá k jejich nákupu a raději si najdou jinou zábavu. Což je samozřejmě velká škoda.

Čeho se vlastně tolik bojí? V drtivé většině případů se potencionální zákazníci zaleknou problematiky online plateb prostřednictví speciálních platebních systémů. Proto jsme pro vás připravili porovnání dvou, které jsou používány po celém světě – PayPal a PaySafeCard.

Jaké jsou hlavní rozdíly?

PayPal je přeci jenom služebně starší a zaběhlejší. Stránky však nejsou v českém jazyce a založit si účet se tak může stát pro většinu populace pořádným hlavolamem. U PayPalu si zákazník předplatí platbu zasláním peněz na speciální účet. Jenže to je právě to, co tolik lidí děsí. Aniž by vám tento princip kdokoliv podrobně vysvětlil ve vašem rodném jazyce, necháváte třetí stranu nakládat za poplatek s vašimi penězi. Zároveň vám nemůže zaručit jejich absolutní bezpečnost.

Naproti tomu systém PaySafeCard má své vlastní české stránky a dodá uživatelům dostatek informací pro bezpečné využívání služby. Má také další obrovskou výhodu a to možnost nákupu předplacených karet v partnerských pobočkách kamenných prodejen po celé republice. Odpadá tak strach z neznámého.

Zásady, které je třeba dodržovat

Ať už se rozhodnete pro první či druhou variantu, je nutné dodržovat několik bezpečnostních pravidel. Díky tomu předejdete útoku hackerů a zbytečně jim nenaběhnete do připravené sítě. Pojďme se na ně tedy podívat.

První pravidlo zní – nikdy nesdělujte žádné důležité informace telefonicky nebo e-mailem na urgování “zástupce“ konkrétní instituce. Ať už jde o číslo účtu, heslo nebo přidělený pin. Ani banka ani poskytovatelé platebních portálů takové informace nikdy nevyžádají a vyžadovat ani nebudou.

Druhým pravidlem je ostražitost. I bezpečná a předplacená platba vám bude k ničemu, pokud narazíte na podvodný e-shop. Proto si dávejte vždy pozor na podezřele vypadající internetové stránky, neuvěřitelně výhodné nabídky atd. Použitím předplacené karty zamezíte tomu, aby se hacker dostal k vašemu účtu, peníze z karty už ale nezachráníte.

A poslední pravidlo je možná trochu ohrané, ovšem o to více pravdivé – vše si nejprve dvakrát přečtěte a zkontrolujte. Zvláště v případě cizojazyčných e-shopů byste si mohli potíže způsobit pouze vlastní zbrklostí a nedočkavostí.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí