Anonymní struktury firem aneb podnikání s ochranou soukromí

Komerční sdělení

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Začínáte s podnikáním a nechcete, aby měl každý možnost vidět, jak po malých krůčcích rostete? Nebo už naopak vlastníte úspěšnou společnost a netoužíte, aby to každý věděl? Důvody, proč si člověk přeje nespojovat své jméno s vlastní firmou, mohou být různé. Důležité je, že skutečně lze udržet majetek i investice v anonymitě. Legálně a poměrně jednoduše, když se obrátíte na odborníky.

Situace s anonymními firmami je sporná. Každý má právo na soukromí, jenže na druhou stranu u společností s anonymními vlastníky je vyšší riziko korupce, praní špinavých peněz a daňových úniků.

Kdo ví, u koho končí dotace

Firmy s anonymními vlastníky jsou velkým problémem z hlediska dotací a státních zakázek. V obou případech se pak totiž nikdo nedozví, u koho vlastně peníze skončí. Politici si tedy mohou snadno sypat do kapsy příjmy z veřejných zakázek. Například od roku 2007 do 2015 získaly firmy s blíže neurčenými vlastníky z daňových rájů veřejné zakázky v objemu cca 240 miliard korun. Podobná analýza ukázala, že v letech 2007-2013 získaly dotace z regionálních operačních programů v 27 procentech subjekty s anonymním vlastníkem. Ostatně jako aktuální příklad nám může posloužit také kauza Čapí hnízdo. Právě společnost Farma Čapí hnízdo v červnu 2014, kdy zákon zakázal anonymní akcie na majitele, zanikla a sloučila se s Imoba.

Akcie na majitele anonymní být nemohou

Od prvního ledna 2014 byly zakázány anonymní akcie na majitele a doručitele. Celé toto opatření mělo vést k větší transparentnosti a zprůhlednění podnikatelského prostředí. Především šlo o oblast již zmíněných veřejných zakázek. Podnikatelům ovšem toto nařízení ztížilo činnost jen formálně. Stále existují možnosti, jak se schovat a nebýt za firmou vidět. Zrušení anonymních akcií platí jen na území ČR, takže jednou z cest je založit si firmu v zahraničí. Tlak na prolomení anonymity je sice po celém světě, ovšem doba, kdy k něčemu takovému dojde celosvětově a nevyhnutelně, je v nedohlednu.

Cest je několik a jsou zcela legální

Jednou z variant je tzv. imobilizace akcií. Znamená to, že akcie jsou vlastně uloženy v bance a v rejstříku figuruje pouze banka. Jde ovšem o poměrně nákladný způsob anonymizace, takže pravděpodobně vás zaujmou spíš další rady.

Velmi jednoduché je jmenování nominee jednatele. Stačí najít ve svém okolí člověka, jemuž můžete věřit. Ten se pak nechá jmenovat jednatelem či společníkem a v obchodním rejstříku bude místo vašeho jména figurovat to jeho. Samozřejmě je vhodné domluvu podložit smlouvou, i kdyby se jednalo o dobrého známého. Existují rovněž firmy, které se tímto zabývají. Jako jednatele si dosadíte jejich zástupce a ten poté vykonává svou funkci na základě vašich příkazů.

Nechcete-li do svých záležitostí zatahovat další lidi, bude nejrozumnějším řešením offshore společnost, tedy firma založená v cizí zemi. Ne jen tak v ledajaké, obvykle se firmy zakládají tam, kde je to výhodné – v daňových rájích. Se zahraniční firmou následně lze naprosto normálně podnikat na území ČR prostřednictvím organizační složky či dceřiné společnosti, jen se nikdo nedostane k citlivým informacím.

Všechno jde, když znáte zákony

I kdyby se stát snažil sebevíc, téměř vždy se najdou cesty, jak se nepříjemným nařízením vyhnout. V případě anonymních společností se ani nemusíte vydávat nelegální cestou, všechny výše uvedené způsoby jsou korektní.

Jde však o oblast, v níž je potřeba mít patřičné znalosti. Toužíte-li vybudovat firmu s anonymní strukturou, nepouštějte se do toho sami. Spolupráce s odborníky vás každopádně bude stát nejen peníze, ale i čas. Jak tvrdí společnost Moneus nabízející daňové poradenství pro firmy, aby mohli klientovi pomoct, je potřeba ho nejdříve poznat. Pak vám dokážou vybrat řešení na míru. Veškeré citlivé informace jsou u profesionálů samozřejmě v bezpečí. Máte právo na anonymitu.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí