Jakou daňovou úsporu přináší DIP podnikatelům?

štítky Daně Právo čtení na 3 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Dlouhodobý investiční produkt patří mezi státem podporované produkty spoření na penzi, konkrétně potom snížením roční daňové povinnosti. Jak vysoká může být daňová úspora?

Dle § 15 zákona o dani z příjmu platí, že od základu daně lze odečíst vlastní vklady v celkovém úhrnu až 48000 Kč na daňově podporované produkty spoření na stáří, přičemž produktem spoření na stáří se pro účely daně z příjmu mimo jié rozumí právě i dlouhodobý investiční produkt. Výše uvedený finanční limit platí souhrnně pro všechny státem podporované finanční produkty.

Státní příspěvek u dlouhodobého investičního produktu nenáleží

U penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření se pro účely daňového odpočtu hodnotí vlastní vklady na smlouvu až nad měsíční částku, pro kterou náleží maximální státní příspěvek, u dlouhodobého investičního produktu se hodnotí všechny vlastní vklady na smlouvu. U dlouhodobého investičního produktu totiž nenáleží státní příspěvek.

Podmínky pro daňový odpočet

U dlouhodobého investičního produktu musí být splněny dvě základní zákonné podmínky, aby bylo možné roční daňový základ snížit o vlastní vklady na smlouvu, a sice:

  • k výběru peněz ze smlouvy nedojde dříve než po deseti letech
  • k výběru peněz ze smlouvy nedojde dříve než v šedesáti letech V případě nedodržení výše uvedených podmínek je nutné uplatněné daňové odpočty zpětně dodanit.

Pravidelné vklady i mimořádný vklad

Pro daňové účely je rozhodující souhrnná částka vložená na smlouvu během kalendářního roku. Hodnotí se tedy nejenom pravidelné měsíční vklady ale i mimořádné vklady. V praxi je dokonce možné mít uzavřeno více smluv splňujících podmínku dlouhodobého investičního produktu. V takovém případě lze až do maximálního daňového limitu vlastní vklady na smlouvách sčítat. Samozřejmě je možné na dlouhodobé investiční produkty vložit v souhrnu během roku i vyšší částku než 48000 Kč, ale daňový odpočet uplatněný v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání bude v takovém případě právě 48000 Kč.

OSVČ uplatní odpočet v daňovém přiznání

Živnostníci a podnikatelé uplatní daňový odpočet u dlouhodobých investičních produktů v daňovém přiznání a sníží si tím roční daňový základ. Výjimkou jsou pouze OSVČ plnící si své daňové povinnosti účastí v dobrovolném paušálním režimu. Platbou měsíční paušální daně, ve které je zahrnuta daň z příjmu, sociální pojištění a zdravotní pojištění, jsou již všechny daňové záležitosti vyřízeny, nelze tedy uplatnit žádné daňové slevy ani daňové odpočty.

Jak vysoká je daňová úspora?

Do ročního daňového základu za rok 2024 ve výši 1582812 Kč přináší každá tisícikoruna daňového odpočtu daňovou úsporu 150 Kč, u ročního daňového základu nad 1582812 Kč již 230 Kč. Důvodem je skutečnost, že v Česku jsou stanoveny dvě daňové sazby. Daňoví poplatníci s vysokým daňovým základem tedy „daňově ušetří“ více než daňoví poplatníci s nižším daňovým základem. Daňové odpočty, na rozdíl od daňových slev, snižují pouze daňový základ a nikoliv přímo vypočtenou daň.

Praktický příklad

Pan XY vloží během roku 2024 na svoji smlouvu o dlouhodobém investičním produktu 48000 Kč. Roční daňový základ bude mít 900000 Kč. Pan XY z důvodu spoření na penzi ušetří na dani z příjmu 7200 Kč (150 Kč × 48).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí