Ceny elektřiny jsou extrémní a mají stále vzrůstající tendenci. Co s tím?

Komerční sdělení

foto: shutterstock.com, ilustrační fotografie

Elektřina a plyn jsou hojně diskutovanými tématy v novinách i televizi. Neustálé zdražování dělá vrásky každému. Zejména nás děsí fakt, že nevíme, kam až se mohou ceny vyšplhat. Proč došlo k takovému zdražování a jak je to s neustále stoupající cenou energií? Co vedlo k jejich prudkému nárůstu a co můžeme očekávat v budoucnu?

Z čeho se skládá cena elektřiny

Ceny elektřiny začala postupně stoupat již v roce 2021. Co ovšem vedlo k tomuto extrémnímu nárůstu? Zaprvé je nesmírně důležité si uvědomit, čím vším je cena elektřiny tvořena. K její výrobě je nutné dodat materiál v podobě plynu či uhlí. Dále je nutné zohlednit také emisní povolenky, které jsou stále dražší a dražší.

Emisní povolenky – výborný nápad nebo důvod krachu domácností?

Na jednu stranu je neustále se zvyšující cena emisních povolenek pochopitelná. Továrny vypouštějí do ovzduší oxid uhličitý, který přispívá ke změnám klimatu. Evropský parlament se proto rozhodl, že pokud budou továrny do ovzduší oxid uhličitý dále vypouštět, budou muset platit emisní povolenky. Jenomže zde přichází na řadu druhá strana mince. Se stále se zvyšujícím cenami emisních povolenek stoupá cena elektřiny a nejvíce to zaznamenají právě koncoví zákazníci.

Další skryté poplatky spojené s cenou elektřiny

Tím ale seznam důvodů, proč cena elektřiny stále stoupá, nekončí. V úvahu musíme vzít také sníženou dodávku plynu z Ruska, poplatek za distribuci elektřiny do domácností a další poplatky. Ekonomická situace ve světě po pandemii korony také nepomáhá. Jaké jsou tedy vyhlídky cen elektřiny do budoucna? Z grafů se zaznamenanými cenami elektřiny za poslední čtyři roky je jasně patrná vzrůstající tendence. Pro české domácnosti je tak nejlepší variantou fixní poplatek za elektřinu, který jim garantuje stále nízké ceny.

Zvažte, zda je váš aktuální dodavatel elektřiny spolehlivý, kvalitní a vaše poplatky za elektřinu odpovídající. Pokud ne, stále není pozdě na změnu distributora elektřiny.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí