„Pojistka na blbost“? Zajímejte se o podmínky a zvažte, na co přesně ji chcete

Komerční sdělení

foto: shutterstock.com, ilustrační fotografie

Už zase jste vytopili souseda? Ne nadarmo se říká, že být připraven se vyplácí. Přečtěte si, k čemu slouží pojištění odpovědnosti, pro koho je vhodné a na co je dobré si odpovědět před jeho sjednáním.

Pojištění odpovědnosti za škodu, pro které se vžilo lidové označení „pojistka na blbost“, se sjednává pro případ, že způsobíte újmu na zdraví nebo škody na majetku třetích osob. V průběhu života mohou nastat různé situace, kterým je přizpůsobena i nabídka pojišťoven, vybírat tak můžete hned z několika variant pojištění odpovědnosti za škodu. Kdy „pojistku na blbost“ využijete?

  • Když vytopíte souseda, srazíte někoho na svahu nebo třeba při jízdě na kole a v dalších podobných životních situacích.
  • Jestliže máte rizikové zaměstnání (například pracujete s drahými stroji nebo se k výkonu vašeho povolání váže určitá zodpovědnost, třeba jste-li policista či účetní).
  • Pokud váš čtyřnohý mazlíček něco zničí nebo někoho pokouše.
  • V případě, že něco drahého rozbijete vy nebo některý z členů vaší domácnosti.

Důkladně prostudujte smlouvu

Před výběrem vhodné pojišťovny je dobré si ujasnit, co od pojistky očekáváte a jakou máte představu o výši pojistného plnění. Dobrou zprávou je, že mnoho pojišťoven nabízí krytí nejen pro vás, ale i vaši rodinu. Před uzavřením pojistky se však určitě ujistěte, že tomu tak opravdu je. I pojistná smlouva o pojištění odpovědnosti za škodu obsahuje doložku o plnění. Zahrnuje informace o tom, jak velkou částkou se budete na případné náhradě škod podílet vy sami. I tomuto bodu věnujte dostatek pozornosti. Vhodně nastavená pojistka má chránit váš rozpočet, ne ho ve výsledku zruinovat.

Zajímejte se o všechny podmínky

V současnosti platí, že se můžete nechat pojistit téměř na všechno. V praxi se tak setkáte s pojištěním odpovědnosti za škody v občanském životě, z vlastnictví nemovitosti, za škodu způsobenou zaměstnavateli při výkonu povolání nebo také s pojištěním odpovědnosti pro podnikatele. Než si vyberete tu pravou pojistku, nezapomeňte se podívat na podmínky smlouvy, které má každá pojišťovna nastaveny trochu jinak.

Pozor na úmysly

Každá pojišťovací společnost mívá v podmínkách také jiné druhy výluk čili situací, na které se pojistné plnění nevztahuje. Například pokud v opilosti rozbijete auto patřící sousedovi, na kterého máte už rok vztek, buďte si jisti, že vám pojišťovna prokáže tzv. úmysl. Pojištění odpovědnosti se totiž vztahuje jen na nehody, tedy na životní situace, které vznikly neúmyslně.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí