Na co si dát pozor při výběru půjčky

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Češi si stále více půjčují, ať už na dovolenou, automobil, bydlení či dokonce na vánoční dárky a různé drobnosti. Bohužel jen málo z nás se o půjčku zajímá do hloubky a většina lidí dokonce kývne na první příležitost, která se naskytne.

Pokud se pro zřízení půjčky rozhodnete, v první řadě se informujte o možné nástrahy, které na Vás mohou číhat. Obvykle se stává, že poskytovatel půjčky těží ze svého postavení a může svému potenciálnímu dlužníkovi nabízet nevýhodné podmínky. Nemělo by se tak dít, proto je velmi důležité poctivě a důkladně si přečíst smlouvu, abyste toto riziko minimalizovali. Nejen čtení, ale především správné porozumění textu Vás ochrání před neočekávanými dopady půjček. Pokud smlouva obsahuje sporné či neúplné informace, rozhodně není vhodné ji podepisovat.

Při výběru finanční společnosti je důležité dbát na více faktorů, než si většina lidí myslí. Každý laik se zajímá především o úrokovou sazbu a na to bohužel společnosti vsází. Tato sazba je většinou „očištěna“ od poplatků a dalších nákladů, které s úvěrem souvisejí. Proto zdánlivě výhodná půjčka, s úvěrem např. 7% se Vám může ve finále prodražit daleko více než půjčka od jiné společnosti, s nabízeným úrokem 10%.

Na co se tedy při výběru zaměřit? Důkladné prostudování a tedy Váš zájem si zaslouží rozhodčí doložka, sankce za nesplácení, poplatky za placení a především RPSN. RPSN, tedy roční procentuální sazba nákladů, udává skutečnou částku, kterou za Vaši půjčku zaplatíte. Jedná se o jedinečnou hodnotu, kterou lze připorovnání a výběru nejlevnější půjčky využít. V této hodnotě jsou zahrnuty veškeré platby, související s danou půjčkou. Především se jedná o poplatky za vedení účtu, za splácení, za provozování a další poplatky, které si mohou banky účtovat dle svých obchodních podmínek. Před pořízením půjčky se tedy nerozhodujte pouze na základě nabízené úrokové sazby, ale právě na základě RPSN.

Jestliže nemáte ča sobcházet několik bank nebo vyhledávat na internetových stránkách různé banky a jejich úrokové sazby či sazby RPSN, nejjednodušším řešením pro Vás je obrátit se na servery, které Vám maximálně ušetří čas a nabídnou kompletní přehled všech finančních institucí. Na těchto specializovaných portálech naleznete kompletní přehled společností, od kterých si můžete půjčit peníze, jejich minimální úrokovou sazbu, poplatek za správu (ročně), minimální výši úvěru a konečně i poplatky spojené s úvěrem.

Pokud přemýšlíte, zda zvolit půjčku bankovní či nebankovní, mějte na paměti, že každé má své plusy i mínusy. Největší výhodou, která je vlastností bankovních půjček, je v převážné většině mnohem nižší úrok. Výhodou nebankovní a krátkodobé půjčky je například jednoduchost smlouvy a také to, že po Vašich zápisech v registrech většinou nikdo nepátrá.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí