Kdo rychle pomáhá, dvakrát pomáhá: Když potřebujete rychlou půjčku

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Když potřebujete peníze rychle, papírování je to poslední, na co máte čas. Naštěstí existují poskytovatelé rychlých online půjček. Peníze tak můžete mít na účtu během několika minut, bez nutnosti dokládat příjem nebo ručitele. Podmínky jsou však diametrálně odlišné od těch, které byste dostali při žádosti o úvěr v bance. Nejlepší je, když vás při náhlé potřebě založí kamarád nebo příbuzný. Ne každý však tuto možnost má.

Pro opakovanou potřebu zvažte kontokorent nebo kreditku

Pokud se vám stává, že potřebujete rychle peníze opakovaně, je dobré sjednat si kontokorent nebo kreditní kartu. Ty umožňují načerpat peníze banky až do povoleného limitu, které následně splatíte třeba až za několik týdnů. U většiny bank je možné splatit peníze včas a tím se vyhnout placení úroku. Je to tedy možnost jak si opakovaně bezplatně půjčit peníze. Samozřejmě když nepočítáme poplatek, který je za tuto možnost měsíčně placen.

Co když ale kvůli urgentní potřebě nemáte čas kontokorent vyřizovat?

Mikropůjčka: Nízká, ale skutečně rychlá půjčka

Banky vám obvykle umožní zvolit si výši splátky, popř. ji během splácení měnit. Nebankovní poskytovatelé půjčují s vyšším úrokem. Mikropůjčku, neboli půjčku do 5 000 Kč, zpravidla vyřídíte rychle a pohodlně přes internet. Největší nevýhodou tohoto druhu půjčky však je extrémně vysoké RPSN. Ta dosahuje tisíců, ale někdy i statisíců procent. V realitě jsme sice stále jen ve stokorunách a tisících, to je však velmi krátkým obdobím splácení. To většinou nepřesáhne jeden měsíc. U klasických bankovních půjček se RPSN pohybuje maximálně kolem 20 % a u kreditních karet okolo 30 %.

Poskytovatelé nabízející nízké půjčky před výplatou si navíc leckdy účtují značné poplatky za prodloužení doby splácení nebo za zpožděnou splátku.

Na co si u mikropůjček dejte pozor

- Prostudujte si smluvní podmínky. Smlouvu i podmínky si velmi důkladně pročtěte. I když peníze potřebujete co nejrychleji, opatrnost vám může ušetřit komplikace v budoucnu.

- Zajímejte se o to, jaké hrozí sankce za prodlení se splátkou, popř. za prodloužení doby splácení

- Pokud je součástí smlouvy rozhodčí doložka, zbystřete. Rozhodčí doložka umožňuje nahradit běžný soud výrokem rozhodce, který může do jisté míry tak trochu rozhodovat ve prospěch poskytovatele.

- Uvědomte si, že při využití mikropůjčky nemáte ochranu, kterou by vám u půjčky vyšší částky zajišťoval zákon o spotřebitelském úvěru (to by se však letos mělo změnit k lepšímu).

Registr dlužníků – zavírá cestu k půjčce?

Ne všichni poskytovatelé nahlížejí do registru dlužníků. To může být výhoda, pokud vám z nějakého důvodu právě údaj v registru brání ve schválení žádosti.

 Ověření zákazníka v registru hraje roli při posuzování kreditního rizika společnosti, která půjčuje peníze. Registr však také chrání žadatele o půjčku před možným pádem do dluhové pasti a předlužením. Registr fyzických osob SOLUS obsahuje údaje o dlouhodobě nesplácených závazcích u finančních institucí a dalších společností. Je tak efektivním zdrojem informací osobě, která žádá o půjčku.

Poskytovatelé nabízející produkt půjčka před výplatou ihned ji někdy poskytnou i bez dokládání příjmu a bez ověřování žadatele v registru.

Od koho si půjčit… a od koho rozhodně ne?

U nebankovních poskytovatelů půjček může být obtížné rozeznat seriózní společnost od té, která vás bude chtít drakonickými sankcemi připravit o majetek.

První, čeho si obvykle všimnete, jsou funkční internetové stránky. Na nich by společnost měla mít snadno dohledatelné veškeré podmínky týkající se poskytnutí půjčky. To znamená ceník, sazebník a samozřejmě také kontakty, na které se můžete obrátit, potřebujete-li se společností komunikovat.

Pozor na platby předem, placené linky

Velké varování je, když dotyčný poskytovatel vyžaduje jakékoli platby předem (pokud nejde o poslání 1 Kč kvůli kontrole správnosti účtu) nebo chce, abyste volali na zpoplatněné linky. Bezplatná infolinka je naproti tomu v pořádku. Zpoplatněné a bezplatné linky od sebe obvykle snadno rozeznáte díky trojčíslí, na které začínají.

Zrádné byly především inzeráty v novinách a jiných tiskovinách. Po zavolání na čísla v nich uvedená byl totiž hovor protahován, přepojován a účet za provolané minuty mohl přesáhnout i 10 000 Kč. Je tedy třeba obezřetnosti.

Pochybné inzeráty raději ignorujte

Stejně tak není dobrý nápad reagovat na inzeráty, které pochybné společnosti vylepují na sloupy a na budky zastávek MHD. Takováto pokoutná inzerce nevěstí nic dobrého.

Když si vybavíte nabídku, kterou jste zahlídli v novinách nebo viděli v televizi, podívejte se na web dané společnosti. Pokud ve vyhledávači naleznete negativní recenze a špatné zkušenosti ostatních, u společnosti si raději nepůjčujte.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí