4 rady, jak si vybrat správně hypotéku

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Uvažujete nad tím, že si vezmete hypotéku a splníte si sen o novém domě? Studujete letáčky z bank, hledáte informace na internetu a nejste si jisti, jestli si zvládnete vybrat tu, která bude dokonale odpovídat vašim možnostem? Pak se podívejte na naše 4 rady, jak na to.

1.Mějte finanční rezervu

Ještě předtím, než se vůbec do hypotéky pustíte, byste si měli vytvořit dostatečnou finanční rezervu. Nejen pro případ, že přijdete o zaměstnání nebo budete delší dobu v pracovní neschopnosti vlivem úrazu či nemoci, ale také pro náhlé výdaje.

Odborníci doporučují mít někde „bokem“ alespoň 6 měsíčních platů. Dopředu si spočítejte, kolik peněz můžete vydat za splátku hypotéky, kolik vám potom zůstane na provoz domácnosti a zda ještě dokážete byť i maličko uspořit. Klidně se několik měsíců před podepsáním hypoteční smlouvy chovejte tak, jako byste jí již měli – tu samou částku, která by odcházela na splátce posílejte třeba na spořící účet. A rezerva se vytvoří sama.

2. Nízký úrok není vše

Mnoho lidí slyší u hypoték zejména na nízkou úrokovou sazbu. Je to samozřejmě příjemné, ale pozor, nerozhodujte se jen podle toho. K hypotéce může náležet ještě mnoho dalších poplatků. Bankám zaplatíte (ne vždy, někdy poplatek neúčtují vůbec, jindy v rámci akce) za:

- sjednání hypotéky

- odhad nemovitosti

- měsíční vedení účtu

Prodražit se hypotéka může i v případě, že banka požaduje, abyste si zřídili životní pojištění, pojištění pro případ neschopnosti splácet, nový a cenově nevýhodný bankovní účet, ze kterého se splátka bude odesílat…Než tedy na nějakou nabídku kývnete, pečlivě se vyptejte a ještě prostudujte sazebník.

3. Půjčte si jen tolik, kolik skutečně potřebujete

To, kolik vám banka v rámci hypotéky půjčí, je hodně závislé na odhadní ceně nemovitosti. Obvyklá výše hypotéky je 70 – 85 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV), ovšem ve výjimečných případech si můžete vzít hypotéku ve výši 120 % LTV. Zbytek peněz, který v tom případě nepůjde na samotnou úhradu nemovitosti, můžete použít neúčelově. Tedy klidně na dovolenou, nejčastěji však tyto finance padnou na rekonstrukci či nákup vybavení. Než se ale pro takto vysokou hypotéku rozhodnete, opět počítejte, zda se vám vyplatí. Bývá totiž podstatně dražší.

4. Nechte si poradit

Točí se vám hlava z přemíry informací, které se k vám postupným studiem bankovních nabídek hrnou? Oddechněte si a zvažte, zda jste schopni se ve všem vyznat tak, abyste si skutečně dokázali vybrat to nejlepší. Pokud pochybujete, není nic snazšího, než se obrátit na odborníka, ideálně nezávislého finančního poradce. Nechte si od rodiny či přátel někoho doporučit a uvidíte, že s jeho pomocí se doberete optimálního řešení.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí