Refinancování hypotečních úvěrů v roce 2013 bude rekordní

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Rok 2013 je rokem refinancování hypoték. Podobně laděným rokem byl ten, který měl v minulém desetiletí na konci sedmičku. Tehdy šlo o rekordní rok, kdy bylo sjednáno nejvíce hypotečních úvěrů v největším objemu. Šlo celkem o 142,3 miliard korun. Letos je ve hře zhruba suma o dvě až 20 miliard korun vyšší. Stomiliardová hranice byla od té doby překonaná ještě několikrát. Stejně tomu bude letos.

Během prvního pololetí letošního roku bylo sjednáno 44 151 hypotečních úvěrů v objemu 71,8 miliardy korun. Údaje pocházejí ze statistik ministerstva pro místní rozvoj a vztahují se k 30. červnu 2013. Podle informací hypotečního makléře Golem Finance byly k letošnímu poslednímu září sjednány hypotéky v objemu za 115,1 miliardy. Předpověď pro letošní rok je podle této společnosti někde v rozmezí 145 až 160 miliard korun. I přes špatnou hospodářskou situaci, která v zemi panuje posledních pět let, jde o velmi dobrý výkon.

Už v roce 2007 se vědělo, že boom hypoték pomalu končí. Trh se vyčerpal spolu s Husákovými dětmi, které si sjednávaly své první hypoteční úvěry. Postupně se mění i portfolio úvěrů na bydlení. Ke slovu se stále více dostávají hypotéky, které je nutno refinancovat. Těch jen za letošní září přibylo v objemu 4,5 miliardy korun, přičemž nově sjednaných hypoték bylo za 9,7 miliardy korun. Leč nepředbíhejme.

První hypotéka…

Hypoteční úvěr se dělí do několika fází. První z nich je jeho samotné sjednání. Tento bod je pro každého klienta a financující banku klíčový. Dochází na pomyslný první významný milník smluvního vztahu mezi klientem a bankou. Na základě dostupných informací o věřiteli přizná banka jeho schopnost splácet hypoteční úvěr.

Pro vaši orientaci dobře poslouží hypoteční kalkulačky, které po zadání výchozích hodnot poodhalí možnost, že vám některá z tuzemských bank půjčí peníze na vaši vysněnou nemovitost. Na hypoteční kalkulátory však bezhlavě nespoléhejte. Někdy se stane, že on-line kalkulačka vrátí výsledek, že na žádnou z hypoték nedosáhnete. Definitivní rozhodnutí tak záleží na bankéři nebo hypotečním makléři. Avšak ani v případě zamítnutí nemusí být boj o hypotéku zcela ztracen. Stačí upravit vstupní parametry, snížit LTV nebo náklady na život. Jestliže vám nepůjčí u banky A, mohou vám půjčit u banky B. Proto je často vhodné využít spíše služeb hypotečního makléře, který má nabídky z celého hypotečního trhu, než jít do konkrétní banky. Totéž se týká úrokových sazeb a dalších podmínek. Vždy je lepší rozhodnout se na základě rešerše více nabídek, než bezhlavě přijmout první a nejčastěji i poslední nabídku.

…první refinancování

Jakmile jste si někdy v minulosti vyřídili hypoteční úvěr, s největší pravděpodobností vás bude čekat jeho refinancování. Jde o to, že refinancováním si po dohodě s bankou zvolíte novou výši úrokových sazeb a případně i další podmínky. Refinancování hypotečního úvěru může být náročnější proces, než je tomu při sjednávání. Mnohé banky se snaží nové klienty lákat na atraktivní úrokové sazby, přičemž ty stávající odbývají takovými sazbami, které by si seriózní klient neměl nechat líbit.

Pro refinancování hypotéky platí několik základních doporučení. Celý proces nového refinancování začněte s dostatečným předstihem alespoň tři měsíce. Obešlete banku, u které máte hypotéku s tím, aby vám nabídla novou úrokovou sazbu. Kromě toho neváhejte požádat hypotečního makléře o spolupráci. Je mnohem lepší, máte-li v ruce nabídku i dalších bank. To se vám bude hodit tehdy, když budete chtít z nějakého důvodu setrvat u stávajícího bankovního domu, avšak nebudete spokojeni s jejich nabídkou.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí