Čtvrtina českých zaměstnanců přiznává manipulaci finančních výsledků

Komerční sdělení

► Zkreslování finančního výkaznictví připouští pětina respondentů a dokonce 42 % vrcholových manažerů v regionu EMEIA► Firmy v České republice nedbají na dodržování etických principů► Češi mají v regionu nejmenší důvěru ve význam protikorupčních pravidel a jejich vynucování ze strany vedení

Podvodům a korupci se v České republice stále velmi daří. Korupci považuje v naší zemi za velmi rozšířenou 73 % Čechů (v porovnání s evropským průměrem 57 %). Podobně jsou na tom i občané dalších států regionu střední a východní Evropy, například na Slovensku je to 84 %, Slovinsko se dokonce s 96 % umístilo na prvním místě žebříčku před Keňou. Čeští manažeři ani ostatní zaměstnanci nevěří, že jejich firmy kladou důraz na dodržování etických principů. Čtvrtina Čechů a pětina všech respondentů, které společnost Ernst & Young oslovila v rámci mezinárodního průzkumu zaměřujícího se na postoje managementu a zaměstnanců k podvodům a korupci, připouští, že v jejich společnosti došlo během uplynulých 12 měsíců k manipulacím finančních výsledků, například k nadhodnocování tržeb nebo podhodnocování nákladů. Průzkum se uskutečnil mezi 3 500 respondenty ve 36 zemích Evropy, Blízkého východu, Afriky a Indie včetně České republiky. 38 % respondentů průzkumu se domnívá, že obchodní společnosti v jejich státě nadhodnocují své hospodářské výsledky. Mezi dotázanými manažery byl podíl těchto odpovědí ještě vyšší (42 %). Tlak na jejich zkreslování je nejvyšší v Nigérii, Slovinsku, Rusku a Španělsku, naopak nejméně výsledky nadhodnocují ve Skandinávii a Švýcarsku. V České republice přiznává manipulaci s finančními výsledky čtvrtina respondentů. Češi jsou také pesimisty ohledně budoucího vývoje situace na trhu, což se může dále nepřímo odrazit ve využívání nekalých praktik.

„Podniky jsou v současných náročných ekonomických podmínkách pod trvalým tlakem, který je nutí zvyšovat zisk doslova za každou cenu,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young v České republice. „A v této situaci se některé uchylují i k neetickému jednání. Přitom akcionáři očekávají, že management bude svou společnost aktivně chránit před podvody a korupcí, například zaváděním komplexních protikorupčních programů. Je úkolem dozorčích a statutárních orgánů, aby management bral boj s podvody a korupcí velice vážně a soustředil se na ty oblasti, ve kterých hrozí největší riziko.“

Korupce se neomezuje jen na některá ekonomická odvětví

Výsledky průzkumu ukazují, že riziko zkreslování hospodářských výsledků se dále násobí neetickým podnikatelským prostředím. 73 % českých respondentů a 57 % všech respondentů je přesvědčeno, že korupce je v jejich zemi rozšířeným jevem. 31 % Čechů (26 % respondentů v EMEIA) si myslí, že úplatky běžně slouží k získání nové zakázky právě v jejich ekonomickém odvětví.

„Jednou z důležitých podmínek efektivního boje proti podvodům a korupci je umět si přiznat, že by se to mohlo stát i v našem odvětví a v naší společnosti,“ říká Daniel Bican, ředitel oddělení investigativních služeb a řešení sporů Ernst & Young ve střední Evropě. „Náš průzkum ukazuje na znepokojivý trend – lidé vnímají korupci jako velice rozšířený jev, který prorůstá celým systémem, ale s výjimkou jejich podniku, případně sektoru. Jako by říkali: každý uplácí, ale já ani naše společnost ne.“

Rozdílný pohled managementu a řadových zaměstnanců

Většina respondentů průzkumu sice ví, že jejich společnost přijala nějaké interní protikorupční zásady, ovšem pokud jde o jejich respektování a účinné fungování, názory vrcholového managementu a ostatních zaměstnanců se v mnohých organizacích výrazně rozcházejí. 60 % oslovených členů statutárních orgánů a vrcholového managementu se domnívá, že jejich společnost by poskytla podporu osobě, která ohlásí podezření na podvod nebo korupci. Ale mezi řadovými zaměstnanci zastává stejný názor jen třetina oslovených. V České republice je o tom přesvědčeno pouhých 17 %. Češi obecně příliš nevěří, že společnosti, v nichž pracují, kladou důraz na dodržování etických principů.

 „Jedním z hlavních cílů interních protikorupčních pravidel je usměrnit pracovníky prodeje a odradit je od korupčních praktik. Dle průzkumu přitom polovina pracovníků prodeje nepovažuje interní protikorupční pravidla za relevantní pro svoji práci. Tento postoj by měl být varovným signálem pro vedení společností a jejich kontrolní funkce,“ říká Tomáš Kafka, ředitel oddělení investigativních služeb a řešení sporů Ernst & Young v České republice.

„Dnes je pro každou organizaci prioritou kontrola nákladů, zatímco dodržování předpisů se považuje za „nadstavbu“,“ vysvětluje Tomáš Kafka. „Řada lidí se domnívá, že stačí jen zavést interní protikorupční pravidla, a riziko podvodů a korupce bude dostatečně ošetřeno. To je ale omyl.“

Zatímco dvě třetiny vedoucích pracovníků jsou přesvědčeny, že dobře komunikují postoj proti korupci, více než polovina ostatních zaměstnanců si to nemyslí.

Ani stíhání korupce a konání státních orgánů není podle českých respondentů příliš účinné. Jen 14 % Čechů (v porovnání s 29 % respondentů EMEIA a 28 % respondentů ve střední a východní Evropě) tvrdí, že státní orgány postihly v minulosti některého ze zaměstnanců jejich firmy nebo jejich společnost za porušení předpisů.

„Zajímavý je odlišný pohled na dodržování etických principů v rámci rychle rostoucích ekonomik. Zatímco státy střední a východní Evropy dodržování etických principů podceňují, v rychle rostoucích ekonomikách jako jsou Indie, Keňa nebo Nigérie jsou protikorupční procesy a kontroly významně podporovány. Přesto však k neetickému chování dochází a to z pohledu respondentů poměrně často. I přes existenci etických kodexů, stanovení sankcí a důraz managementu na prosazování interních zásad jsou podvody a korupce častým jevem,“ dodává Daniel Bican.

O průzkumu Agentura Ipsos provedla pro společnost Ernst & Young 3 500 telefonických, online nebo osobních rozhovorů se zaměstnanci velkých společností ve 36 zemích Evropy, Blízkého východu, Afriky a Indie. Průzkum mapoval postoje respondentů k podvodům a korupci.

V každém státě byl pro účely průzkumu vybrán vzorek největších společností. Respondenty průzkumu byli předsedové představenstev, členové vrcholového managementu, jiní manažeři a ostatní zaměstnanci. V České republice bylo do průzkumu zahrnuto 100 respondentů.

Informace o Ernst & Young

Ernst & Young patří mezi nejvýznamnější celosvětové firmy poskytující odborné poradenské služby v oblasti auditu a daňového, transakčního a podnikového poradenství. Naši odborníci, jichž po celém světě působí 167 tisíc, vyznávají stejné hodnoty a spojuje je maximální důraz na kvalitu poskytovaných služeb. Pomáháme našim zaměstnancům, klientům i širšímu společenství uplatňovat jejich potenciál. V tom je náš hlavní přínos.

Název Ernst & Young zahrnuje všechny společnosti celosvětové organizace, jejíž řídící společností je britská Ernst & Young Global Limited. Každá z členských společností má vlastní právní subjektivitu. Ernst & Young Global Limited neposkytuje své služby přímo klientům. Podrobnější informace najdete na našich webových stránkách www.ey.com/cz.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí