Švejnar: Obama bude muset slevit

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Příští americký prezident Barack Obama bude muset podle profesora ekonomie Michiganské univerzity, českého rodáka Jana Švejnara, podstatně slevit ze svých předvolebních ekonomických a sociálních plánů. Příčinou je, že se úřadu ujme za hluboké finanční a ekonomické krize.

„V tuto dobu bude těžké být prezidentem, protože bude mít obrovská finanční omezení,“ řekl Švejnar ČTK. Zároveň ale nový prezident bude mít na své straně Kongres, což je obrovskou výhodu. „A má kolem sebe schopné lidi a sám je velice schopný, takže existuje možnost, že se Amerika, když překoná recesi, posune kupředu v sociálním i ekonomickém ohledu,“ věří Švejnar.

Respektovaný ekonom očekává, že se před Obamou objeví řada akutních problémů, které budou potřebovat peníze, jako například projekty na pomoc rodinám při splácení hypoték nebo na záchranu automobilového průmyslu.

Zdravotní reformu bude muset Obama odložit, odhaduje Švejnar. „Možná udělá částečné kroky, k celkové reformě, která je potřebná, bude potřebovat víc času a víc zdrojů, než bude mít k dispozici.“ Profesor očekává, že k reformám Obama přikročí v tomto funkčním období. „Ale bude to tak za dva roky místo za několik měsíců,“ dodal.

Příští prezident si v krátkodobém horizontu nebude moci dovolit podstatně snižovat daně velkému počtu obyvatel, řekl Švejnar k Obamově předvolebnímu příslibu daňových úlev pro 95 procent občanů. „To bude muset přehodnotit,“ domnívá se.

Doufá také, že nový prezident příliš daňově nezatíží podniky, což by podle něho nebylo produktivní. Neočekává ani silné tendence k ochraně domácí výroby, „i když samozřejmě něco odborům slíbil“, dodal Švejnar. Předpokládá, že Obama chápe, že blahobyt Ameriky je založen na volném obchodě.

„Čekal bych umírněnější demokratický přístup k věci s tím, že se možná bude snažit ekonomiku stimulovat, zvlášť pokud bude recese hluboká,“ shrnul Švejnar své názory na Obamovy hospodářské plány.

Zvolení prvního Afroameričana do Bílého domu považuje Švejnar za „obrovský úspěch a inspiraci“ americké černošské menšiny. Obama díky tomu začíná „s obrovským politickým kapitálem“ jak u černošské menšiny, tak i dalších skupin obyvatelstva. Změna společenské atmosféry charakterizované nesouhlasem naprosté většiny Američanů se směřováním jejich země a poznamenané obavami o ekonomickou budoucnost závisí na tom, jak se Obamovi podaří svůj potenciál přeměnit v dlouhodobý politický kapitál „pro Ameriku jako mnohorasovou společnost“, konstatoval Švejnar.

Ve vztahu ke světu očekává, že se Obama bude distancovat od svého předchůdce, republikána George Bushe a že bude konzultovat a vyjednávat se všemi spojenci, „aby to nevypadalo, že se víc zaměřuje na nepřátele“. Švejnar předpokládá velmi přátelské vztahy nové administrativy s Evropou, kterou se bude snažit získat pro společenské i vojenské projekty.

Obama zřejmě splní slib o stažení Američanů z Iráku. Švejnar nepředpokládá zbrklý přístup a naopak věří, že si Obama uvědomuje nezbytnost takových kroků, které zvýší pravděpodobnost úspěšného vývoje v Iráku poté, kdy ho američtí vojáci opustí. Jeho snahou bude snížit vojenské výdaje i přítomnost v Iráku a postupně i v Afghánistánu, soudí Švejnar.

Zdroj: Finanční noviny

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí