Cena Bitcoinu – vývoj, predikce a faktory ovlivňující její růst

Komerční sdělení

foto: PR

Bitcoin je první a nejznámější kryptoměna na světě. Byl vytvořen v roce 2009 a od té doby jeho cena prodělala dramatický růst. V roce 2011 se jedna bitcoinová mince prodávala za přibližně 1 USD, v roce 2017 za 20000 USD a v současné době se cena pohybuje kolem 47000 USD. Trend růstu ceny je vidět i v České republice. V roce 2022 investovalo do Bitcoinu v ČR přibližně 200000 lidí. V roce 2023 se tento počet zvýšil na přibližně 300000 lidí.

Co ovlivnilo cenu BTC v roce 2023?

Zvýšená poptávka: Poptávka po Bitcoinu v roce 2023 rostla z několika důvodů. Jednak vzrostl počet investorů, kteří se zajímali o Bitcoin jako o alternativní investici. Bitcoin byl stále více přijímán jako platební prostředek, což zvýšilo jeho atraktivitu pro podniky a spotřebitele. Zatřetí, došlo k nárůstu spekulací na růst ceny Bitcoinu.

  • Tesla začala v roce 2023 přijímat Bitcoin jako platbu za své produkty.
  • Mastercard oznámila, že bude podporovat platby v kryptoměnách, včetně Bitcoinu.
  • Visa oznámila, že bude spolupracovat s společností Blockstream na vývoji řešení pro platby v kryptoměnách.
  • Německo schválilo v roce 2023 zákon, který umožňuje podnikům přijímat Bitcoin jako platbu.

Omezená nabídka: Nabídka Bitcoinu je omezena na 21 milionů mincí, které budou vytěženy do roku 2140. To znamená, že s rostoucí poptávkou by měla růst i cena Bitcoinu. V tomto směru se Bitcoin chová jako jakákoli jiná komodita, které je omezené množství.

Technický vývoj: V roce 2023 došlo k několika významným technologickým vývojům v oblasti kryptoměn

  • Rozvoj DeFi: Decentralizované finance (DeFi) jsou nová oblast kryptoměn, která umožňuje provádět finanční transakce bez zprostředkovatele. DeFi se v roce 2023 rychle rozvíjela a Bitcoin je často používán jako zajištění v DeFi protokolech.

  • Rozvoj smart kontraktů: Smart kontrakty jsou automatizované smlouvy, které se provádějí na blockchainu. Smart kontrakty mají potenciál revolucizovat řadu odvětví, včetně financí, logistiky a průmyslu. Bitcoin je často používán jako zajištění v smart kontraktech.

  • Scalability: Scalability je schopnost blockchainu zpracovávat velké množství transakcí. Nedostatek škálovatelnosti je často považován za jednu z hlavních překážek masového přijetí kryptoměn. V roce 2023 bylo představeno několik nových technologií, které mají potenciál zlepšit škálovatelnost blockchainu. To by mohlo zvýšit atraktivitu kryptoměn pro širší veřejnost, což by mohlo mít pozitivní vliv na cenu bitcoinu.

Regulace: V roce 2023 se zdálo, že regulační prostředí pro kryptoměny se stabilizuje. To by mohlo zvýšit důvěru investorů a institucí v kryptoměny, což by mohlo také mít pozitivní vliv na cenu bitcoinu.

  • Spojené státy americké: Kongres Spojených států amerických schválil v roce 2023 zákon o infrastrukturě, který obsahuje ustanovení o regulaci kryptoměn.

  • Evropská unie: Evropská komise zveřejnila v roce 2023 návrh nařízení o kryptoměnách.

  • Česká republika: Česká národní banka vydala v roce 2023 metodické pokyny pro poskytovatele služeb v oblasti kryptoměn.

Předpověď ceny Bitcoinu

Předpověď ceny Bitcoinu je obtížná, protože se jedná o volatilní aktivum, jehož cena je ovlivňována řadou faktorů. Nicméně, řada expertů se domnívá, že cena Bitcoin bude v budoucnu růst.

  • Podle studie společnosti JPMorgan Chase by se cena Bitcoinu mohla do roku 2030 dostat na 100000 USD. Studie se opírá o předpoklad, že Bitcoin bude stále více přijímán jako platební prostředek a že jeho nabídka bude omezena.

  • Podle studie společnosti Bloomberg Intelligence by se cena Bitcoinu mohla do roku 2025 dostat na 100000 USD. Studie se opírá o předpoklad, že Bitcoin bude stále více přijímán institucemi a vládami.

Samozřejmě, žádná předpověď není stoprocentně spolehlivá. Cena Bitcoinu může být ovlivněna řadou nepředvídatelných faktorů, jako jsou například regulační změny nebo politická nestabilita. Cena Bitcoinu je v současné době na úrovni přibližně 47000 USD. Pokud se naplní předpoklady expertů, mohla by se cena Bitcoinu v budoucnu dostat na mnohem vyšší úrovně. Nicméně, investice do kryptoměn je vždy spojena s rizikem.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí