Jak vysoké je odstupné?

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Když jsou splněny podmínky pro výplatu zákonného odstupného, tak jeho částka závisí na dosahovaném příjmu u zaměstnavatele, délce trvání pracovního poměru a výpovědním důvodu. Na nejvyšší odstupné mají nárok zaměstnanci, kteří obdrželi odstupné z důvodu výpovědi kvůli pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání.

Zaměstnanci, kteří obdrželi od zaměstnavatele výpověď, přičemž výpovědní důvod zakládá nárok na odstupné, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně:

a) jednonásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval méně než 1 rok

b) dvojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 1 rok a méně než 2 roky

c) trojnásobku jeho průměrného výdělku, když pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 2 roky

Když dochází k ukončení pracovního poměru, protože nesmí zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovně-lékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice, tak náleží odstupné nejméně ve výši dvanáctinásobku průměrného výdělku.

Praktický příklad

Pan Brázda obdržel v roce 2015 odstupné od zaměstnavatele AB. Od ledna 2015 nastoupil k zaměstnavateli XY a v březnu 2017 obdrží zaměstnanec Brázda od zaměstnavatele XY výpověď pro nadbytečnost. Pan Brázda má nárok na zákonné odstupné ve výši nejméně trojnásobku jeho průměrného výdělku. Během života je tedy možné obdržet odstupné vícekrát. Situace se vždy posuzuje individuálně. Výplata odstupného od minulého zaměstnavatele nemá vliv na nárok odstupného od nového zaměstnavatele.

Výplata odstupného

Pro účely odstupného se průměrným výdělkem rozumí průměrný měsíční výdělek. Odstupné je zaměstnavatel povinen zaměstnanci vyplatit po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu, pokud se písemně nedohodne se zaměstnancem na výplatě odstupného v den skončení pracovního poměru nebo na pozdějším termínu výplaty.

Dobrovolné odstupné může být vyšší

Legislativou je stanoveno pouze zákonné minimální odstupné. Někteří zaměstnavatelé mohou zaměstnancům vyplácet i odstupné nad legislativní rámec. Zpravidla je výplata vyššího odstupného upravena kolektivními smlouvami.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí