Obdržení odstupného a podpora v nezaměstnanosti

štítky Sociální dávky Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Pro každého zaměstnance je ideální, když v případě ukončení jednoho pracovního poměru ihned najde nové pracovní uplatnění a nástup do nové práce plynule navazuje na předchozí zaměstnání. Někdy však není situace jednoduchá a potom je nutné se po ukončení pracovního poměru registrovat na úřadu práce.

Zaměstnanci, kteří obdrželi od zaměstnavatele výpověď ze zákonných důvodů a přitom dostali od zaměstnavatele odstupné, se někdy neregistrují ihned po skončení pracovního úřadu na pracovním úřadu. Předpokládají, že si ihned najdou práci a v nejbližších měsících nemají finanční starosti protože obdrželi odstupné. Ze zákona navíc platí, že výplata odstupného odkládá nárok na podporu v nezaměstnanosti. I v těchto případech je však vhodné se ihned registrovat na úřadu práce.

Neplatí se zdravotní pojištění

Za všechny občany v evidenci na úřadu práce platí zdravotní pojištění stát. Zaměstnanci, kteří po skončení pracovního poměru nenastoupí do nového zaměstnání, kteří nesplňují podmínku státního pojištěnce, nemají vyřešen svůj pojistný vztah u zdravotní pojišťovny. V registru své zdravotní pojišťovny jsou vedeni jako osoby bez zdanitelných příjmů. V roce 2017 přitom musí všechny osoby bez zdanitelných příjmů měsíčně platit své zdravotní pojišťovně 1 485 Kč.

Hodnocení pro důchodové účely

Období, kdy není z příjmu odváděno sociální pojištění, se do doby pojištění pro důchodové účely započítává pouze tehdy, jeli toto období hodnoceno jako náhradní doba pojištění. Evidence na úřadu práce v zákonném rozsahu se započítává jako náhradní doba pojištění. Pro lidi, kteří jsou na úřadu práce během produktivního života výjimečně a jen pár měsíců, je tedy vhodné se při ztrátě zaměstnání na úřadu práce ihned registrovat i s ohledem na výpočet důchodu v budoucnu.

Posunutí nároku na podporu v nezaměstnanosti

Při obdržení např. tříměsíčního odstupného vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti při evidenci na úřadu práce až od čtvrtého měsíce. Základní podpůrčí doba se ale nekrátí, odkládá se pouze nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Praktický příklad

Pan Kratochvíl (44 let) obdržel tříměsíční odstupné a ihned se registroval na úřadu práce. První tři měsíce nemá pan Novák nárok na podporu v nezaměstnanosti. Protože je pan Kratochvíl mladší 50 let, tak má nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 5 měsíců. Pan Kratochvíl bude nezaměstnaný 8 měsíců. Tři měsíce neobdrží od úřadu práce žádné peníze a následných pět měsíců podporu v nezaměstnanosti.

Petr Gola

Další články k tématu Kdy náleží odstupné?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí