Poradna: Nehodnocení příjmů u předčasného důchodu bez výplaty

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Kateřina: Do řádného důchodu půjdu v lednu 2026. Mám tři děti, ročník narození 1963. Přemýšlím, že si v srpnu požádám o předčasný důchod bez výplaty a šla do důchodu v lednu 2025, tedy o rok dříve. Prý se mi nebudou pro výpočet důchodu počítat roky během předčasného důchodu bez výplaty. Nebudu kvůli tomu hodně zkrácená?

V případě, že si nyní do konce prázdnin požádáte o předčasný důchod bez výplaty, tak si "zafixujete" aktuálně platnou výpočtovou formuli před změnami. Následnou výdělečnou činností si následně zvýšíte dobu pojištění a snížíte krácení za předčasnost. Uvolněný předčasný důchod (přesný termín bude záviset na Vás) bude tedy vyšší.

Rozhodné příjmy

Osobní vyměřovací základ (neboli průměrná hrubá měsíční mzda v současné hodnotě) se vypočítá z rozhodných příjmů, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění v letech 1986 až 2022 (použije se výpočtová formule roku 2023). Zjednodušeně řečeno, pokud nyní nebudete mít mimořádně vysoké příjmy, tak Vám nezapočítání příjmů v následujících letech výši důchodu téměř neovlivní.

Zvýšíte si dobu pojištění a snížíte krácení za předčasnost

Pro uvolnění důchodu je rozhodující, že si zvýšíte dobu pojištění a snížíte krácení za předčasnost. Aktuálně platná výpočtová formule pro předčasné důchody je značně výhodnější než tomu bude od účinnosti legislativních změn, kdy se zvyšuje krácení za předčasnost.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí