Poradna: Odchod do předčasného důchodu v srpnu a výchovné

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Radana: V polovině srpna odejdu do předčasného důchodu, vychovala jsem tři děti, tak by mě zajímalo, zdali z důvodu odchodu do předčasného důchodu nebudu nějak krácená na výchovném a jak je aktuálně výchovné vysoké?

Nárok na výchovné k důchodu mají zpravidla ženy (muži mnohem méně často), přičemž výchovné činí v letošním roce 500 Kč na každé vychované dítě, přičemž se výchovné připočítává k procentní výměře důchodu, které je následně součástí. I výchovné se tedy z důvodu valorizace zvyšuje. Během let se tedy v korunovém vyjádření důchodu zvyšuje rozdíl mezi bezdětnou ženou a ženami, které vychovaly alespoň jedno dítě.

Předčasný důchod výchovné nekrátí

I když odejdete do předčasného důchodu, tak budete mít nárok na výchovné na děti v plném rozsahu. Předčasní důchodci mají nárok na výchovné stejně jako řádní starobní důchodci.

Aktuální částka po valorizaci

Výchovné na tři děti činí 1500 Kč. I tato částka se však z důvodu mimořádné červnové valorizace zvýšila, a sice o 2,3 %. Můžeme tedy říci, že při odchodu do předčasného důchodu v srpnu Vám bude v procentní výměře zohledněno výchovné ve výši 1535 Kč. Počítáme s tím, že zvýšení procentní výměry o 400 Kč (součást červnové mimořádné valorizace) je zohledněno ve zbylé části procentní výměry.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí