Poradna: Invalidní důchod prvního stupně a zdravotní pojištění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Leona: Před měsícem mi byl přiznán invalidní důchod prvního stupně. V práci končím dohodou, protože dělat tuto práci by pro mě bylo těžké. Když nebudu nějakou dobu v invalidním důchodu (I. stupně) pracovat, tak jak to budu mít se zdravotním pojištěním? Počítá se mi invalidita pro starobní důchod?

Pro účely placení zdravotního pojištění jsou státními pojištěnci všichni příjemci invalidního důchodu. Tedy prvního, druhého i třetího stupně. Přiznáním invalidního důchodu prvního stupně máte vyřešen svůj pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny a zdravotní pojištění za Vás bude platit stát. Za období pobírání invalidního důchodu nemůžete být dlužníkem na zdravotním pojištění.

Práce v invalidním důchodu a zdravotní pojištění

V případě, že si najdete během pobírání invalidního důchodu prvního stupně práci odpovídající svojí náročností, rozsahem a náplní Vašemu zdravotnímu stavu, tak z hrubé mzdy již zdravotní pojištění platit budete. A to i ze zkráceného úvazku. Přiznání invalidního důchodu neosvobozuje od platby zdravotního pojištění v případě příjmu, ze kterého vzniká povinnost platit zdravotní pojištění.

Invalidita I. stupně a doba pojištění

Do doby pojištění ovlivňující Vaše důchodové nároky se doba pobírání invalidního důchodu prvního stupně nezapočítává. Náhradní dobou pojištění pro důchodové účely je pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. Mít pravidelný příjem během pobírání invalidního důchodu I. stupně je vhodné nejenom z důvodu, že finančně vyjít pouze s invalidním důchodem I. stupně je složité, ale i z důvodu zvýšení doby pojištění pro následující výpočet starobního důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí