Poradna: Zvýšení důchodu kvůli bydlení v nájmu

štítky Domácnost Penze Poradna Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vladislav: S manželkou jsme se rozvedli, musel jsem odejít z bytu a nyní bydlím v nájmu. Mám poměrně nízký starobní důchod, protože jsem odešel do předčasného důchodu a v posledních letech před důchodem se mi v podnikání nedařilo. Teď mám finanční problémy. Není nějaká možnost, abych jako předčasný důchodce s nízkým důchodem dostal nějaký důchodový příplatek, když bydlím v nájmu?

Na měsíční částku řádného starobního důchodu nebo předčasného důchodu nemá žádný vliv, zdali starobní důchodce bydlí ve vlastní nemovitosti nebo v nájmu. Z důvodu odchodu do předčasného důchodu a přestěhování do nájmu se Vám tedy Váš důchod nezvýší. Rozvod rovněž není důvodem pro úpravu částky starobního důchodu.

Důvody zvýšení starobního důchodu

Starobní důchod se zvyšuje pouze z důvodu valorizace nebo z důvodu výdělečné činnosti v řádném důchodovém věku, a to za každých takto odpracovaných 360 kalendářních dní. Zvýšení činí 0,4 % výpočtového základu za podmínky, že bylo v zaměstnání odváděno sociální pojištění.

Řešením může být žádost o příspěvek na bydlení

V dotazu neuvádíte detailnější údaje o Vaší příjmové situaci. Možná však máte nárok na příspěvek na bydlení. Doporučuji Vám si tedy požádat o příspěvek na bydlení na místně příslušném úřadu práce. Podání žádosti o příspěvek na bydlení je bez poplatků.

V řádném důchodovém věku nejsou příjmová omezení

V dotazu neuvádíte, kdy dosáhnete řádného důchodového věku. Jestliže jste již řádného důchodového věku dosáhl, tak si můžete libovolně přivydělat. V řádném důchodovém věku je možné mít i příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

Brigáda na dohodu o provedení práce

Pokud jste ještě řádného důchodového věku nedosáhl, potom můžete mít pouze příjem, ze kterého nevzniká povinnost platit sociální pojištění. Výdělečná činnost předčasných důchodců je až do dosažení řádného důchodového věku omezena. Možností je v takovém případě brigáda na dohodu o provedení práce s hrubou odměnou do limitu pro neplacení sociálního pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí