Poradna: Zasílání důchodu na poštu prodraží

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslav: Důchod si nechávám vyplácet na poštu. Prý se má ale i tato služba zase zdražit. Nevíte od kdy a o kolik?

Státní důchody je možné si nechávat zasílat na bankovní účet nebo si je nechávat vyplácet na poště. Zasílání důchodu na účet je pohodlnější i levnější. Samozřejmě se snižuje i riziko ztráty peněz nebo odcizení vyššího obnosu. Aktuálně výrazně stoupá počet důchodců, kteří si nechávají posílat důchod na účet.

Rodinní příslušníci mohou s penězi disponovat

V případě dobrých rodinných vztahů není problém, aby případně peníze z bankomatu vybral někdo jiný. Současně nevzniká problém, když delší dobu bydlí důchodce u příbuzných apod. Za zasílání důchodu na účet se nic neplatí. Z těchto důvodů bych Vám doporučil nechat si zasílat důchod na účet. V případě zájmu o změnu stačí vyplnit příslušný formulář.

Zdražení od 1. září 2023

Aktuálně stojí zasílání důchodu na poštu 29 Kč, od 1. září 2023 se však tato služba prodraží a bude stát již 35 Kč. O uvedenou částku bude ponížena přímo vyplacená částka starobního důchodu.

Řešením může být i zasílání důchodu na účet manželky

Některé manželské páry mají pouze jeden bankovní účet. V takovém případě byste si mohl nechat zasílat svůj důchod na účet Vaší manželky. Musel byste ale mít disponibilní právo k takovému účtu a manželka by musela s tímto řešením souhlasit.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí