Powell otáčí: Klesnou v USA sazby ještě tento rok?

štítek Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Makroekonomická data ukazují, že inflace v USA zůstává silná a stejně tak silný je i trh práce. Solidní růst vykazuje i americké HDP. Za těchto okolností nedává snižování sazeb moc smysl. Tento týden to přímo potvrdil šéf amerického Fedu, Jerome Powell, který uvedl, že úrokové sazby zůstanou vysoké déle, než se původně předpokládalo.

Tichá změna narativu

Rok 2024 měl být rokem, kdy by se Fed mohl vrátit k uvolněné měnové politice. Experti předháněli v předpovědích, že sazby klesnou šestkrát nebo sedmkrát v roce 2024. Tato perspektiva byla živou vodou pro akciový trh, který od prosince 2023 začal překotně růst. Postupně se však datum prvního snížení sazeb posunulo – nejdříve na březen, poté na červen, a nyní největší holubice hovoří o možném snížení až v září. Změnu v narativu potvrdil právě Powell, který ještě na posledním zasedání Fedu zcela nezavrhoval myšlenku snižování sazeb. Nyní je vše jinak. Sazby se v dohledné době nesníží. Pro koho budou vysoké sazby problém?

Ustojí akciové trhy tlak vysokých sazeb?

Rozhodnutí nesnižovat sazby by se mělo rychle projevit na akciovém trhu. Akciový trh, který ve svém nedávném růstu započítal rychlé snížení sazeb, nyní čelí složitější situaci. Dnes trh táhnou především technologické firmy, které jsou však odolné vůči restriktivní měnové politice, především díky vysokým maržím. Vysoké úrokové sazby na tyto firmy dopadají nepřímo, neboť způsobují spíše problémy jejich klientům, nikoli samotným firmám. Měnová politika nefunguje dostatečně učinně a rychle. Rozdíl mezi technologickými akciemi a ostatními sektory lze dobře pozorovat na vývoji indexů Nasdaq a Dow Jones. Od začátku roku posílil index Nasdaq o 4,4 %, zatímco průmyslový index Dow Jones se sotva drží v zelených číslech s výkonem 0,17 % od začátku roku.

Proti růstu amerických akcií však nestojí jen vysoké úrokové sazby, ale také napjatá geopolitická situace a vysoké ceny ropy. Eskalace krize mezi Íránem a Izraelem by mohla být spouštěčem silnější korekce na amerických akciových trzích. Investoři by letos měli být velmi opatrní.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí