Výjimky pro časový test při prodeji nemovitosti

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Daň z příjmu fyzických osob se při prodeji nemovitosti platí, když není dodržen časový test. Současně jsou však legislativou stanoveny případy, kdy daňové osvobození aplikovat nejde. Kdy je nutné příjem z prodeje nemovitosti zdanit?

Daňové osvobození pro příjem z prodeje nemovitosti se nevztahuje na příjem z prodeje bytu nebo domu, ve kterém měl prodávající bydliště, pokud byl byt nebo dům zahrnut do obchodního majetku, a to do dvou let od vyřazení z obchodního majetku. Osvobození se nevztahuje rovněž na budoucí prodej bytu nebo domu uskutečněného v době do dvou let od nabytí vlastního práva. A rovněž pro budoucí prodej nemovitosti uskutečněné v době do 2 let od vyřazení z obchodního majetku, přestože kupní smlouva bude uzavřena až po dvou letech od nabytí nebo dvou letech od vyřazení z obchodního majetku.

Stejné zákonné podmínky platí i pro nemovitost, kde neměl prodávající bydliště, ale časový test je v takovém případě pětiletý.

Pozor na smlouvu o smlouvě budoucí

V praxi dochází nejvíce k chybám u uzavírání smluv o smlouvě budoucí. Někteří lidé chtějí z finančních důvodů prodat nemovitost před uplynutím časového testu. Mylně se domnívají, že legislativní podmínku splní, když uzavřou smlouvu o smlouvě budoucí, přičemž peníze obdrží až po uplynutí časového testu. Není tomu tak. U budoucích prodejů je rozhodující uskutečnění prodeje a nikoliv inkaso peněz. Když je uzavřena smlouva o smlouvě budoucí ještě v časovém testu a peníze za prodej se obdrží na bankovní účet až po uplynutí lhůty, tak je potřeba zdanit příjem z prodeje nemovitosti. Základem daně je prodejní cena ponížená o pořizovací cenu.

Praktický příklad

Paní Kučerová vlastní dům, ve kterém nemá bydliště, 4 roky. Z finančních důvodů potřebuje dům prodat. S kupujícím uzavře smlouvu o smlouvě budoucí ještě v časové lhůtě. Paní Kučerová bude muset příjem z prodeje zdanit dle § 10 zákona o dani z příjmu. Paní Kučerová obdrží peníze za prodej v roce 2015 ve výši 2 000 000 Kč. Pořizovací cena byla 1 600 000 Kč. Kolik zaplatí na dani z příjmu?

  • Základem daně dle § 10 zákona o dani z příjmu bude částka 400 000 Kč (2 000 000 Kč – 1 600 000 Kč).
  • Protože paní Kučerová vyčerpá všechny daňové slevy a daňové odpočty již u svého zaměstnání, tak zaplatí na dani z příjmu 60 000 Kč (400 000 Kč × 15 %).

Podnikatelé by měli s prodejem počkat

Jestliže byla nemovitost zařazena do obchodního majetku a následně z obchodního majetku vyřazena, tak je nutné splnit lhůtu dvou let nebo pěti let, aby se z prodeje takové nemovitosti neplatila daň z příjmu. Při prodeji nemovitosti po několika měsících po vyřazení z obchodního majetku tedy znamená, že se z prodeje bude platit daň z příjmu. Z tohoto důvodu je vhodné s prodejem nemovitosti po vyřazení z obchodního majetku počkat.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí