Poradna: Podání daňového přiznání v únoru a obdržení daňového přeplatku

štítky Daně Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Karolína: V únoru jsem podala daňové přiznání. Mám příjmy pouze ze zaměstnání. Daňové přiznání jsem tedy vyplnila klasicky v papírové podobě. V daňovém přiznání mi vznikl nárok na daňový přeplatek. Myslela jsem, že když jsem podala daňové přiznání již v únoru, že během března peníze dostanu na účet. Můžete mi to vysvětlil, proč tomu tak zatím není.

V případě, že nemáte povinnost podávat daňové přiznání elektronicky, tak jste skutečně mohla vyplnit papírové daňové přiznání. Pro odevzdání papírového daňového přiznání za rok 2023 je zákonný termín do 2. dubna 2024. Případně vyčíslené daňové přeplatky v daňovém přiznání jsou následně zasílány na uvedený účet v daňovém přiznání do 30 dní po zákonném termínu.

Dřívějším podáním se peníze dříve nedostanou

Přestože jste tedy daňové přiznání podala již v únoru, tak daňový přeplatek dostanete v zákonné 30denní lhůtě, která začíná běžet od 3. dubna 2024. Ani dřívějším podáním daňového přiznání tedy nelze obdržet daňový přeplatek dříve. Stejná lhůta pro zaslání vypočteného daňového přeplatku tedy platí pro daňové poplatníky, kteří podali daňové přiznání v únoru i pro daňové poplatníky, kteří podali daňové přiznání v březnu.

V zákonné lhůtě je možné podat opravné přiznání

Někteří daňoví poplatníci si po podání daňového přiznání uvědomí, že udělali v daňovém přiznání chybu. V případě, že si toto daňové pochybení daňový poplatník uvědomí ještě do konce termínu pro podání řádného daňového přiznání, tak může jednoduše podat opravné daňové přiznání.

Důsledky podání opravného daňového přiznání

V případě, že daňový poplatník podá v zákonné lhůtě opravné daňové přiznání, tak se k původnímu daňovému přiznání vůbec nepřihlíží a finanční správa pracuje pouze s opravným daňovým přiznáním. Vzhledem k tomu, že může být v základním daňovém termínu podáno opravné daňové přiznání, tak se skutečně začíná počítat lhůta pro zaslání daňového přeplatku až od následujícího dne po posledním termínu pro odevzdání daňového přiznání.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí