Co Vám nejvíce snižuje čistou mzdu? Daň z příjmu to většinou není

štítky Daně Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Když se mluví o zdanění výplaty, tak většina zaměstnanců má na mysli především daň z příjmu fyzických osob. Nejvyšší daňovou položkou pro zaměstnance přitom často je sociální pojištění.

Sazba sociálního pojištění (včetně nemocenského pojištění) je v letošním roce 7,1 % z hrubé mzdy. Sazby daně z příjmu jsou dvě: 15 % a 23 %. Na první pohled to vypadá, že všichni zaměstnanci musí zaplatit mnohem více na dani z příjmu fyzických osob než na sociálním pojištění. Většinou tomu tak není. Proč?

  • Vypočtenou daň z příjmu fyzických osob snižují měsíční daňové slevy a daňové zvýhodnění na děti.
  • Na výpočet sociálního pojištění nemá vliv rodinná či osobní situace zaměstnance, sazba sociální pojištění je stejná pro bezdětného zaměstnance i zaměstnance se dvěma dětmi.

Praktický příklad

Zaměstnanec Rudolf má hrubou mzdu 45000 Kč a uplatňuje daňové zvýhodnění na dceru. Vypočtená daň z příjmu je 2913 Kč (45000 Kč × 15 % – sleva na poplatníka 2570 Kč – daňové zvýhodnění na dceru 1267 Kč). Sociální pojištění činí 3195 Kč (45000 Kč × 7,1 %).

Praktický příklad

Paní Marcela pracuje za hrubou mzdu 27000 Kč a čerpá pouze základní daňovou slevu na poplatníka. Daň z příjmu tedy činí 1480 Kč (27000 Kč × 15 % – 2570 Kč). Sociální pojištění (včetně nemocenského pojištění) je 1917 Kč (27000 Kč × 7,1 %).

TIP: Kalkulačka čisté mzdy v roce 2024

Přeplatek na dani z příjmu

Daňové odpočty (např. zaplacené úroky u hypotéky, vklady na penzijní produkty, vklady na životní pojištění) se uplatňují až za celý kalendářní rok. Hodně zaměstnanců tak zaplatí na měsíčních daňových zálohách vyšší částku, než činí vypočtená roční daň z příjmu. Po provedeném ročním zúčtování daně nebo daňovém přiznání následně obdrží tito zaměstnanci daňovou vratku. O roční zúčtování daně mohou zaměstnavatele požádat zaměstnanci, kteří pracovali během roku pro jednoho zaměstnavatele nebo více zaměstnavatelů postupně za sebou a nemají jiné zdanitelné příjmy mimo zaměstnání nad 20000 Kč za rok. Na sociálním pojištění však žádný přeplatek vzniknout nemůže. Na výpočet sociálního pojištění nemají vliv žádné slevy ani odpočty.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí