Daňový přeplatek z důvodu čerpání mateřské

štítky Daně Mateřská Pojištění čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Čerpání mateřské v průběhu roku je důvodem pro obdržení ročního daňového přeplatku, pokud byly během roku zaplaceny nějaké částky na zálohách na dani z příjmu. Jak vysoký je daňový přeplatek?

Při výpočtu měsíční zálohové daně z příjmu fyzických osob má každý zaměstnanec nárok na základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč. Při práci pro dva zaměstnavatele současně je možné uplatňovat slevu na poplatníka pouze u jednoho z nich, u kterého je podepsáno prohlášení k dani (růžový papír).

Roční sleva na poplatníka činí 30840 Kč

Za celý kalendářní rok 2024 se v v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání uplatní roční daňová sleva na poplatníka vždy ve výši 30840 Kč, bez ohledu na další okolnosti. Roční sleva na poplatníka činí 30840 Kč i v případě výkonu závislé činnosti nebo samostatné výdělečné činnosti pouze po část letošního roku. Vzhledem k tomu, že v měsících čerpání mateřské neplyne příjem, u kterého by bylo možné měsíční daňovou slevu na poplatníka uplatnit, tak při čerpání roční daňové slevy na poplatníka vznikne nárok na daňový přeplatek a obdrží se část zaplacené zálohové daně z příjmu v měsících před čerpáním mateřské zpět.

Praktický příklad

Paní Veronika během měsíců leden až červenec 2024 zaplatí na daňových zálohách částku ve výši 24010 Kč. V ročním zúčtování daně, které za ni provede její zaměstnavatel, se uplatní sleva na poplatníka ve výši 30840 Kč a z tohoto titulu vznikne nárok na daňový přeplatek ve výši 12850 Kč (5 měsíců × 2570 Kč). Během roku 2024 totiž vyčerpala paní Veronika v měsících lednu až červenci poměrnou část slevy na poplatníka ve výši 17990 Kč (7 měsíců × 2570 Kč), ale v ročním zúčtování daně se uplatní sleva na poplatníka v plném rozsahu 30840 Kč.

Roční zúčtování daně během mateřské

V případě, že zaměstnankyně (zaměstnanec) nemá povinnost sám podat daňové přiznání, tak může o roční zúčtování daně požádat svého zaměstnavatele i v době, kdy je na mateřské dovolené. Daňový přeplatek je možné obdržet i po podání daňového přiznání.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí