Proč většina zaměstnanců platí více na pojistném než na dani z příjmu?

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zaměstnanci odvádí ze své hrubé mzdy sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu fyzických osob. Souhrnná sazba povinného pojistného činí 11 % a daně z příjmu fyzických osob 15 %. Přesto většina zaměstnanců platí více na povinném pojistném než na dani z příjmu fyzických osob. Jak je to možné?

Za všechny daňové povinnosti zaměstnance je zodpovědný jeho zaměstnavatel. Zaměstnavatel odvádí za zaměstnance daň z příjmu fyzických osob, sociální pojištění i zdravotní pojištění. Zaměstnanec obdrží na svůj bankovní účet čistou mzdu po daňových odvodech. Za neodvedení daně z příjmu nebo povinného pojistného z hrubé mzdy zaměstnance je sankciován zaměstnavatel.

Daňové slevy snižují daňovou povinnost

Při výpočtu měsíční daně z příjmu fyzických osob je možné uplatnit daňové slevy: na poplatníka (2 070 Kč), na studenta (335 Kč), invaliditu prvního stupně a druhého stupně (210 Kč), invaliditu třetího stupně (420 Kč). Dále může jeden z rodičů uplatnit daňové zvýhodnění na děti. Celkové daňové zvýhodnění se liší dle počtu dětí (např. 1 117 Kč na jedno dítě, 2 434 Kč na dvě děti, 3 851 Kč na tři děti). Z důvodu uplatnění daňových slev platí někteří zaměstnanci i při průměrné mzdě poměrně málo na dani z příjmu. Při výpočtu povinného sociálního pojištění a povinného zdravotního pojištění se žádné daňové slevy neuplatňují. Proto mnozí zaměstnanci platí více na souhrnném povinném pojistném.

Praktický příklad

Paní Kučerová má hrubou mzdu 20 000 Kč a má jedno dítě. Kolik zaplatí paní Kučerová na povinném pojistném a kolik na dani z příjmu?

Text Částka
Hrubá mzda 20 000 Kč
Zdravotní pojištění (20 000 Kč × 4,5 %) 900 Kč
Sociální pojištění (20 000 Kč × 6,5 %) 1 300 Kč
Souhrnné povinné pojistné (900 Kč + 1 300 Kč) 2 200 Kč
Daň z příjmu (20 000 Kč × 1,34)  × 15 %) – 2 070 Kč – 1 117 Kč) 833 Kč

vlastní výpočet autora

Souhrnná sazba povinného pojistného je 11 % a daňová sazba je 15 %, přesto paní Kučerová zaplatí na dani z příjmu 2,6krát méně než na povinném pojistném. Důvodem je uplatnění slevy na poplatníka a daňového zvýhodnění na děti. Povinné pojistné nelze snižovat o žádné slevy nebo odpočty.

Daň může být nulová, pojistné nikoliv

Někteří zaměstnanci nemusí platit z důvodu uplatnění daňových slev na dani z příjmu fyzických osob nic. Dokonce je možné obdržet daňový bonus, jestliže je vypočtená daň z příjmu fyzických osob nižší než uplatňované daňové zvýhodnění na děti. Povinné pojistné nemůže být u zaměstnance pracujícího na základě standardní pracovní smlouvy nikdy nulové.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí