Při nízkém příjmu je zdravotní pojištění vyšší

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zaměstnanci musí platit zdravotní pojištění alespoň z minimálního vyměřovacího základu. Zaměstnanci, kteří nejsou současně státními pojištěnci (např. studenti, důchodci nebo ženy na rodičovské dovolené), tedy musí platit zdravotní pojištění alespoň z minimální mzdy. Co to znamená?

Minimální mzda v roce 2015 činí v Česku 9 200 Kč měsíčně. Právě z minimální mzdy musí být zaměstnancem zaplaceno zdravotní pojištění. Zdravotní pojišťovna musí za každého zaměstnance, který není současně státním pojištěncem, obdržet měsíčně částku 1 242 Kč (13,5 % z 9 200 Kč).

Standardně platí zaměstnanec na zdravotním pojištění 4,5 % ze své hrubé mzdy. Dalších 9 % odvádí na zdravotním pojištění za zaměstnance zaměstnavatel.

Měsíční mzda na zkrácený úvazek může být nižší

Minimální měsíční mzda ve výší 9 200 Kč platí pro práci na plný úvazek. Zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek mohou mít tedy měsíční mzdu nižší než na úrovni minimální mzdy. Když je však měsíční mzda nižší než minimální mzda, tak musí být zdravotní pojištění zaplaceno alespoň z minimální mzdy. Doplatek do minima je přitom na straně zaměstnance. Efektivní sazba zdravotního pojištění je u těchto zaměstnanců vyšší než zákonná sazba zdravotního pojištění 4,5 %. V některých případech doplácí zdravotní pojištění do minima zaměstnavatelé, není to však pravidlem.

Praktický příklad

Paní Kučerová dočasně pracuje na zkrácený úvazek s hrubou mzdou 8 000 Kč. Paní Kučerová si hledá novou práci. Jaká je skutečná sazba zdravotního pojištění paní Kučerové.

Text Částka
Hrubá mzda 8 000 Kč
Zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem (8 000 Kč × 9,0 %) 720 Kč
Zdravotní pojištění placené paní Kučerovou (1 242 Kč – 720 Kč) 522 Kč
Skutečná sazba zdravotního pojištění (522 Kč: 8 000 Kč) 6,53 %

vlastní výpočet autora

Skutečná sazba zdravotního pojištění paní Kučerové je 6,53 %. U státních pojištěnců se zdravotní pojištění nedopočítává. Zdravotní pojištění se zaplatí dle skutečné mzdy. Pro ženy na rodičovské dovolené, penzisty nebo studenty je sazba zdravotního pojištění stejná i při práci na zkrácený úvazek s měsíční mzdou nižší než minimální mzda.

U zdravotního pojištění není strop

Systém zdravotního pojištění je založen především na systému solidarity. Pro placení zdravotního pojištění není, na rozdíl od placení sociálního pojištění, zaveden maximální vyměřovací základ. Zdravotní pojištění se platí ve stejné sazbě pro všechny příjmy.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí