Daňová soustava České republiky

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Daně jsou jisté jako smrt, nikdo z nás se jim nevyhne. Jak je to možné? Platbu daně nám totiž ukládají zákony. Co jsou daně a jaké je jejich podstata? Jaké jsou důvody pro jejich placení? Jak fungují daně v České republice?

Daní rozumíme finanční částku, která plyne do státního rozpočtu a to v určitých pravidelných intervalech (např. daň z příjmu), nebo při určitých okolnostech jako je třeba dědictví. Mezi základní obecné charakteristiky daně patří to, že se jedná o nedobrovolnou, povinnou a vynutitelnou platbu. Dojde-li k úhradě daně, není možné požadovat její vrácení. Daň je dále platbou neekvivalentní, čímž je jasně řečeno, že nevzniká nárok na adekvátní plnění při úhradě daně. Typická je pro ni i neúčelovost. Z pozice občanů nejsme schopni ovlivnit, komu prostředky poplynou a na co budou použity. To jej již záležitostí nastavení státního rozpočtu.

Proč platit daně?

Státy formou daní získávají prostředky k financování jednak veřejného sektoru, jednak veřejně dostupných služeb. Do veřejného sektoru spadá např. armáda a vojenská obrana, náklady na provoz veřejné správy, či náklady na udržování veřejného pořádku, dodržování zákonů, ochrany práv a majetku atp. Co se týká veřejných služeb, zde největší nákladovou položku představují starobní důchody a péče o staré osoby. Nemalou položkou jsou pak také náklady na zdravotní péči. Z daní jsou dále financování oblasti, jako jsou vzdělávání, sociální péče, podpora v nezaměstnanosti nebo také veřejná doprava.

Přiložený soubor pro ukázku představuje „Schéma rozdělení rozpočtového určení daní v letech 2013 až 2015“. Jedná se o rozdělení výnosu z konkrétní daně mezi obce, kraje a stát. (Zdroj: Ministerstvo financí České republiky)

Daňová soustava České republiky

V České republice se daňová soustava dělí na daně přímé a nepřímé, které představují příjmy státního rozpočtu. Dále to jsou daně, které stojí vně rozpočtové soustavy.

Přímou daní jsou daně z příjmu a to jak v případě fyzických, tak právnických osob. Do kategorií přímých daní dále řadíme také daně majetkové, které dělíme na daň z nemovitosti, daň silniční, daň z dědictví a darování a daň z převodu nemovitostí. Dalším typem přímé daně je daň k ochraně životního prostředí, známá spíše pod názvem ekologická daň.

Do nepřímých daní řadíme daň z přidané hodnoty a daň spotřební.

Vně rozpočtové soustavy stojí povinné pojistné a příspěvky:

  • pojistné na sociální zabezpečení
  • pojistné na zdravotní zabezpečení

Šárka Pešková

Další články k tématu Daně v ČR

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí