Daň i z vlastního majetku? Ano.

štítek Daně čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

V týdenním tématu se věnujeme otázce českého daňového systému. Na pořadu dne jsou dnes daně majetkové. Co vše spadá do této kategorie daní?

Daně z majetku jsou dalším typem daní, které v rámci české daňové soustavy spadají mezi daně přímé. Jsou to jedny z nejstarších daní v českém právu, které neprošly výraznými změnami. Příjmy z těchto daní nejsou příliš velké, nicméně jsou stálé. O těchto daních hovoříme spíše jako o daních doplňkových.

Daň z nemovitosti

Tuto daň upravuje zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitosti, který je rozdělen do dvou částí – daň z pozemků a daň ze staveb.

Daň z pozemků

Předmětem daně jsou pozemky na území České republiky vedené v katastru nemovitostí. Poplatníkem daně se stává vlastník pozemku. Je-li vlastníkem stát, pak je to organizační složka státu, či právnická osoba, které bylo uděleno právo trvalého užívání. V zákonem vymezených případech je poplatníkem případný nájemce pozemku.

Základ daně je určen rozdílně podle toho, o jaký pozemek se jedná. Stejně je tomu také v případě konkrétní sazby daně. V zákoně uvedeno v paragrafech 5 a 6.

Daň ze staveb

Předmětem daně jsou stavby na území České republiky. Poplatníkem daně, stejně jako v případě daně z pozemků, je vlastník, popřípadě organizační složka státu nebo právnická osoba. V některých případech také nájemce.

Princip stanovení základu daně je také stejný jako u pozemků – liší se dle typu stavby. Stejně tak i sazba daně. Vymezeno v paragrafech 10 a 11.

U obou výše zmíněných daní je možné uplatnit odečitatelné položky.

Daň silniční

Další majetkovou daní je daň silniční, která se vztahuje na motorová vozidla a přípojná vozidla, která jsou registrována v České republice a jsou používána k podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti. Daň je upravena zákonem č. 16/1993 Sb., o silniční dani.

Poplatníkem daně je fyzická nebo právnická osoba, která je provozovatelem vozidla. Poplatníkem se ale také stává zaměstnavatel, který vyplácí zaměstnanci náhrady za použití osobního vozidla.

Základem daně je zdvihový objem motoru v cm³ u osobních automobilů, součet největších povolených hmotností na nápravy v tunách a počet náprav u návěsů a největší povolená hmotnost v tunách a počet náprav u ostatních vozidel. Od těchto kategorií se odvíjí výše dané sazby. Vymezeno v paragrafu 6.

Daň dědická, darovací a daň z převodu nemovitosti

Tyto tři daně jsou posledními typy daní, které spadají do kategorie majetkových daní. Upraveny jsou zákonem č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitosti.

Daň dědická

Poplatníkem této daně se stává dědic, který nabyl dědictví nebo jeho část díky závěti, ze zákona nebo z obou těchto důvodů. Předmětem daně jsou věci nemovité, byty a nebytové prostory a dále věci movité, cenné papíry, peněžní prostředky, pohledávky, majetková práva a jiné majetkové hodnoty. Základem daně je cena majetku snížená o povolené položky, jako jsou např. dluhy.

Daň darovací

Poplatníkem daně je tzv. nabyvatel daru. Výjimku představuje situace, kdy nabyvatel je fyzická osoba bez trvalého pobytu v tuzemsku, či právnická osoba, která nemá sídlo v tuzemsku. V těchto případech je poplatníkem daně dárce. Předmětem daně je bezúplatné nabytí majetku, kterým rozumíme nemovitý i movitý majetek, ale i jiný majetkový prospěch. Základem daně je cena darovaného majetku snížená o položky určené v zákoně.

Daň z převodu nemovitostí

Poplatníkem daně je převodce, tedy prodávající. V některých případech se však poplatníkem stává nabyvatel. Jak převodce, tak nabyvatel se současně stávají poplatníky daně v případě výměny nemovitostí. Předmět daně zákon vymezuje jako úplatný převod nebo přechod vlastnictví k nemovitostem. Dále je to také výměna nemovitostí, která je bráno jako jeden převod a daň se vybere z převodu té nemovitosti, z jejíhož převodu je daň vyšší. Základ daně podrobně vymezuje paragraf 10.

Šárka Pešková

Další články k tématu Daně v ČR

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí