Daň z příjmů – nutné „zlo“

štítek Daně čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Každý z nás si jistě dovede představit, co znamená daň z příjmu. Jaké jsou ale základní charakteristiky této daně? Co vše lze považovat za zdanitelný příjem a jaké jsou aktuální daňové sazby?

Daň z příjmu spadá do kategorie tzv. přímých daní, které představují vedle daní nepřímých hlavní zdroj příjmů státního rozpočtu. Tuto daň upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Zákonem se řídí zdanění jak fyzických, tak právnických osob.

Daň z příjmu fyzických osob

Zákon definuje poplatníka daně z příjmu fyzických osob jako fyzickou osobu, která má na území České republiky bydliště nebo se zde „obvykle“ zdržuje. Obvykle zdržujícími se osobami jsou ty, které na území České republiky pobývají alespoň 183 dnů v daném roce. U těchto osob se daň vztahuje jak na příjmy plynoucí jim na území České republiky, tak na příjmy ze zahraničí. V ostatních případech, např. u zahraničních studentů, se daňová povinnost vztahuje pouze na příjmy plynoucí zde na území České republiky.

Předmětem daně jsou:

- příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky

příjmy ze současného nebo dřívějšího pracovně právního poměru

příjmy za práci členů družstev, společníků a jednatelů společností s ručením omezeným a komandistů komanditních společností

odměny členů statutárních orgánů a dalších orgánů právnických osob

- příjmy z podnikání a z jiné samostatně výdělečné činnosti

příjmy ze zemědělské výroby, lesního a vodovodního hospodářství

příjmy ze živnosti

příjmy z jiného podnikání podle zvláštních předpisů

podíly společníků veřejné obchodní společnosti a komplementářů komanditní společnosti na zisku

- příjmy z kapitálového majetku

Příjmy z kapitálového majetku, pokud nejde o podíly společníků veřejné obchodní společnosti a komplementářů komanditní společnosti na zisku a příjmy ze současného nebo dřívějšího pracovněprávního poměru. Jako příklad můžeme uvést podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu, úroky, výhry a jiné výnosy z vkladů na vkladních knížkách, dávky penzijního připojištění se státním příspěvkem a z penzijního pojištění, plnění ze soukromého životního pojištění, úroky a jiné výnosy z poskytnutých úvěrů a půjček.

- příjmy z pronájmu

Příjmy z pronájmu, pokud nepatří mezi příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky a příjmy z kapitálového majetku. Příkladem mohou být příjmy z pronájmu nemovitostí (jejich částí) nebo bytů (jejich částí) a příjmy z pronájmu movitých věcí, kromě příležitostného pronájmu, který spadá do kategorie „ostatní příjmy“.

- ostatní příjmy

Základ daně představuje rozdíl mezi příjmy za dané zdaňovací období a výdaji, které byly prokazatelně vynaloženy na dosažení, zajištění a udržení daných příjmů. Uplatněny mohou být ale také paušály. V případě příjmů z podnikání a z jiné samostatně výdělečné činnosti a příjmů z pronájmu zákon umožňuje vykázat ztrátu, kterou lze od základu daně odečíst, a to nejdéle v 5 následných zdaňovacích obdobích.

Do základu daně se nezahrnují příjmy osvobozené od daně a dále příjmy, které jsou zdaněny zvláštní sazbou daně.

Daň ze základu daně, sníženého o nezdanitelnou část a o odčitatelné položky je stanovena ve výši 15 %. Zákon nově hovoří také o tzv. solidárním zvýšení daně. To činí 7 % z kladného rozdílu mezi:

  • součtem příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků a příjmů z podnikání a z jiné samostatně výdělečné činnosti
  • a 48násobkem průměrné mzdy stanovené podle zákona upravujícího pojistné na sociální zabezpečení.

Daň z příjmů právnických osob

Poplatníkem daně z příjmů právnických osob jsou osoby, které nejsou fyzickými osobami. Dále to jsou organizační složky státu, podílové fondy a fondy obhospodařované penzijní společností a transformovaný fond.

Zákon říká, že poplatníci, kteří mají na území českého státu své sídlo nebo místo svého vedení, čímž se rozumí adresa, ze které je poplatník řízen, mají daňovou povinnost vztahující se na příjmy plynoucí jak z České republiky, tak ze zahraničí. Ti poplatníci, kteří mají své sídlo mimo Českou republiku, daní pouze příjmy plynoucí z České republiky.

Předmětem daně jsou příjmy z veškeré činnosti a z nakládání s veškerým majetkem. Tato definice příjmu právnické osoby je dosti široká. Zákon proto uvádí jmenovitě ty příjmy, které se předmětem daně nestávají. Jako u fyzických osob i zde jsou určeny položky, které jsou od daně osvobozeny.

Sazba daně je zákonem stanovena na 19 %. Přičemž pro investiční fond, podílový fond a zahraniční fond za určitých podmínek podléhá zdanění ve výši 5 %. Tatáž výše daně platí také pro penzijní fond.

Zákon dále uvádí sazbu 15 %. Ta platí pro tzv. samostatný základ daně, který je vymezen jako příjem z dividend, podílů na zisku, vypořádacích podílů, podílů na likvidačním zůstatku nebo jim obdobná plnění.

Šárka Pešková

Další články k tématu Daně v ČR

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí