Další platby státu

štítek Daně čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V uplynulých dnech jsme se seznámili s podstatou daňové soustavy České republiky a popsali jsme si základní charakteristiky jednotlivých daní. Daně však nejsou to jediné, co státu odvádíme.

Mimo daňovou soustavu České republiky stojí pojistné na sociální zabezpečení a pojistné na zdravotní zabezpečení.

Sociální zabezpečení

Pojistné na sociální zabezpečení je upraveno zákonem č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a zahrnuje:

- nemocenské pojištění

Předmětem pojištění je finanční zabezpečení ekonomicky aktivních obyvatel ve chvíli, kdy kvůli nemoci či mateřství ztratí příjem. Zaměstnanci mají povinnou účast na tomto pojištění. Osoby samostatně výdělečně činné mohou platit toto pojištění dobrovolně.

- důchodové pojištění

Vztahuje se na situace, jako je stáří, invalidita a úmrtí živitele. Pouze v těchto případech vzniká plátci pojistného nárok na výplatu dávek.

- příspěvek na státní politiku zaměstnanosti

Státní politika zaměstnanosti zahrnuje podporu zřizování nových pracovních míst a to formou poskytování příspěvků zaměstnavatelům při zaměstnávání uchazečů o zaměstnání, i uchazečům samotným. Politika využívá nástrojů, jako jsou rekvalifikace, investiční pobídky, veřejně prospěšné práce atd. Součástí je také poskytování poradenství.

Povinnost platit pojistné vzniká každému zaměstnavateli, zaměstnanci, který je účasten nemocenského pojištění, osobám samostatně výdělečně činným. Povinnost mají samozřejmě i ti lidé, kteří se dobrovolně důchodově pojistili.

Pojistné je určeno stanoveným procentem z vyměřovacího základu za rozhodné období. U zaměstnanců je rozhodným obdobím kalendářní měsíc, za který pojistné platí. Pojistné u zaměstnance, který není účasten na důchodovém pojištění, se vypočte jako 6,5 % z vyměřovacího základu. Zaměstnanec, který je účasten na důchodovém pojištění, zaplatí pojistné ve výši 3,5 % z vyměřovacího základu. Zaměstnavatelé vypočtou pojistné ve výši 25 % nebo 26 % z úhrnu vyměřovacích základů všech zaměstnanců.

V případě OSVČ je rozhodným obdobím kalendářní rok a vyměřovacím základem je částka, kterou sami určí. Tato částka však nesmí být nižší než 50 % daňového základu.

Zaplacené pojistné je příjmem státního rozpočtu.

Veřejné zdravotní pojištění

Systém veřejného zdravotnictví v České republice je založen na třech subjektech. Jedním z nich jsou tzv. pojištěnci, tedy ti, kteří zdravotní péči přijímají. Dále to jsou poskytovatelé zdravotních služeb. Třetím subjektem jsou zdravotní pojišťovny.

Platba pojistného je stanovena na úrovni 13,5 % z vyměřovacího základu s tím, že 1/3 hradí zaměstnanec a 2/3 hradí zaměstnavatel. V případě nezaopatřených dětí, studentů, důchodců aj. na sebe povinnost hradit pojistné přebírá stát.

Péče hrazená z veřejného zdravotnictví:

  • zdravotní péči preventivní, dispenzární, diagnostickou, léčebnou, léčebně rehabilitační, lázeňskou léčebně rehabilitační, posudkovou, ošetřovatelskou, paliativní (péče o umírající, která má zajistit léčbu a péči adekvátní stavu, která je nezatíží a umožní jim žít kvalitně a důstojně až do konce života) a zdravotní péči o dárce krve, tkání a buněk nebo orgánů související s jejich odběrem, a to ve všech formách jejího poskytování podle zákona o zdravotních službách,
  • poskytování léčivých přípravků, potravin pro zvláštní lékařské účely, zdravotnických prostředků a stomatologických výrobků,
  • přepravu pojištěnců a náhradu cestovních nákladů,
  • odběr krve a odběr tkání, buněk a orgánů určených k transplantaci a nezbytné nakládání s nimi (uchovávání, skladování, zpracování a vyšetření),
  • přepravu žijícího dárce do místa odběru a z tohoto místa do místa poskytnutí zdravotní péče související s odběrem a z tohoto místa a náhradu cestovních nákladů,
  • přepravu zemřelého dárce do místa odběru a z tohoto místa,
  • přepravu odebraných tkání, buněk a orgánů,
  • prohlídku zemřelého pojištěnce a pitvu včetně přepravy,
  • pobyt průvodce pojištěnce ve zdravotnickém zařízení lůžkové péče,
  • zdravotní péči související s těhotenstvím a porodem dítěte, jehož matka požádala o utajení své osoby v souvislosti s porodem; tuto péči hradí zdravotní pojišťovna, kterou na základě identifikačních údajů pojištěnce o úhradu požádá příslušný poskytovatel.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Co se týká plateb za léčivé přípravky, pacienti se finančně podílí na úhradě některých z nich. Léčivé přípravky jsou totiž rozděleny do skupin s tím, že v každé skupině musí být zastoupen minimálně jeden lék, který je zdravotní pojišťovnou plně hrazen.

Co je „NADSTANDARD“?

Jedná se o zdravotní výkony, léčivé přípravky, zdravotnické prostředky, které jsou poskytovány nad rámec stanovený zákonem. Nejsou tedy plně hrazeny ze systému veřejného zdravotnictví, ale pojištěnci si na ně mohou přispět. Jako konkrétní příklady můžeme uvést plastické operace z estetických důvodů na žádost pacienta, akupunkturu či vystavení potvrzení o zdravotním stavu např. pro vydání řidičského průkazu aj.

Šárka Pešková

Další články k tématu Daně v ČR

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí