Dlužníky zveřejňují i zdravotní pojišťovny

štítky Pojištění Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: Dominika Zíková, Dům financí

Ověření občana v bankovním registru může zamezit finančním nepříjemnostem v budoucnu. Mnohé dlužníky však lze objevit zadarmo i na stránkách zdravotních pojišťoven. Především osoby samostatně výdělečně činné, které si neplní své zákonné povinnosti.

Všechny OSVČ a zaměstnavatelé mají povinnost každý měsíc odvádět na účet příslušné zdravotní pojišťovny zdravotní pojištění. Jestliže plátci neplní svoji zákonnou povinnost, tak mohou očekávat nejenom předepsání penále, ale především, že budou dlužné částky vymáhány soudní cestou. Navíc pravomocné dluhy mnohé zdravotní pojištovny zveřejňují na svých internetových stránkách. Než se dlužná pohledávky objeví na internetu, tak musí uběhnout několik zákonných lhůt, riziko, že se zde objeví někdo nedopatřením, je skutečně naprosto minimální.

Seznam dlužníku je aktualizován

Zdravotní pojišťovny na svých internetových stránkách zveřejňují všechny pravomocné pohledávky za plátci pojistného. V pravidelně aktualizovaném seznamu jedntolivých zdravotních pojišťoven lze najít především zaměstnavatele, ale taky OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné) a OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů), které si neplní své zákonné povinnosti a neplatí řádně zdravotní pojištění.

Kde hledat seznamy dlužníků?

Běžně dostupné jsou např. seznamy dlužníky Revírní bratrské pokladny, Všeobecné zdravotní pojišťovny nebo Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Velikou výhodou uvedených seznamů je skutečnsot, že jsou běžně k dispozici a zadarmo. Stačí několik prokliků a můžeme zjistit, jeli hledavá firma nebo podnikatel dlužníkem.

Zdravotní pojištění se často neplatí jako první

Při finančních problémech mnozí zaměstnavatelé nebo OSVČ přestávají zdravotní pojištění platit jako první. Úvěr vůči bance nebo dodavatelům se snaží ještě zaplatit. Některé OSVČ bychom tak v bankovních registrech hledali marně, přitom mohou mít desetitisícový dluh na zdravotním pojištění. Neplacení zdravotního pojištění se projeví později než neplacení bankovního úvěru. Proto mnohé OSVČ doufají, že čtyř či pětiměsíční výpadek následně jednorázově doplatí a nic se nestane. Zdravotní pojišťovny vyčíslují dlužné pojistné a penále až po několika měsících, banka urguje nezaplacení splátky úvěru rychleji. U zdravotního pojištění v žádném případě nehrozí promlčení dluhu, protože promlčecí lhůta je desetiletá.

Proč sledovat dlužníky zdravotních pojišťoven?

Prohlídnout si seznamy dlužníků pravidelně zveřejňované zdravotními pojišťovnami je výhodné pro firmy i podnikatele. Vždy se vyplatí se podívat, jestli náš obchodní partner nemá dluhy. Zdravotní pojištění se přestává často platit jako první. Rovněž zaměstnanci se mohou podívat, zdali jejich firma nemá dluhy. Jestli ano, tak je dobré být připraven na nejhorší. Informované zaměstnanec nebude tak překvapený a bude mít již záležní plány do budoucnosti.

Petr Gola

Další články k tématu Bankovní registry

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí