Bankovní registry mohou pomoci

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Známé bankovní registry spolupracují nejenom s bankami, ale taky s energetickými společnostmi či mobilními operátory. Stačí několik nezaplacených faktur za telefon nebo energii a člověk se octne v situaci, že bude mít velký problém získat úvěr.

Na bankovní registry není nutné pohlížet jako na zlo. Naopak lze z této evidence udělat výhodu. Pro klienty řádně plnící své závazky je existence bankovních registrů výhodou. Mohou snáze získávat lepší nabídky, mají větší šanci na kladné vyřízení svých žádostí a na vřelejší jednání ze strany finančních institucí. Být seriózní a zodpovědný klient je při jednání s bankami výhodou, v těchto případech pracuje existence bankovního regisru pro klienta. Jiná je však situace, kdy klient neplní své závazky a získá statut problémového klienta. Nové úvěry, leasingy či půjčky se získávají mnohem hůře.

Proč si zkontrolovat údaje v registru?

Každý občan si může zažádat o zaslání údajů o své osobě, které bankovní registry vedou. Tato služba není nikterak drahá. Vždy existuje riziko chyby. A rozhodně se vyplatí zjistit, zdali je vše v pořádku a není naše jméno evidován nějaký dluh, který nám brání čerpat úvěr na bankovním trhu. V případě nesrovnalostí je potřeba kontaktovat finanční instituci, která nesprávné údaje do registru vložila a trvat na sjednání nápravě.

Není potřeba souhlasit se zveřejněním v registru

Všichni občané, kteří čerpají úvěr, musí počítat s tím, že údaje budou zaznamenány v bankovním registru. Banky nepotřebují na základě zákona o bankách souhlas klientů pro vyměňování údajů o nich formou zveřejňování údajů v bankovních registrech.

Aktualizace jednou měsíčně, vymazání není snadné

Bankovní registry se zpravidla aktualizují jednou měsíčně. Údaje jsou vymazány zpravidla tři roky po uhrazení dlužné částky. Proto je potřeba všechny povinnosti řádně plnit, neboť historie úvěrů je poměrně dlouho k dispozici.

Když nepůjčí banka, nehledat jinde

Právě využívání bankovních registrů bankami a renomovanými finančními institucemi je jedním z důvodů, proč někteří občané nedosáhnou na úvěr u banky. Protože mají špatnou platební historii. Rozhodně však není správné v této situaci si půjčovat peníze jinde, např. u některých nesolidních nebankovních institucí, které profitují ze situace, že klient řádně neplatí své závazky a přichází na řadu exekuce.

  • Banky a renomované finanční instituce mají zájem na tom, aby byl úvěr řádně splacen, a proto využívají bankovní registry.
  • I pro budoucnost je řádné plnění závazků vyplývajících z úvěrové smlouvy nesmírně důležité. I když je úvěr nakonec splacen, ale vyskytly se během splácení úvěru prodlevy, tak to může mít negativní dopad při čerpání další půjčky.

 

Insolvenční rejstřík je pro každého

  • Na stránkách www.justice.cz je možné zadarmo hledat v insolvenčním rejstříku. V insolvenčním rejstříku lze hledat podle zadání jména a příjmení všechny dlužníky, kteří jsou v insolvenčním řízení.
  • Rovněž lze na těchto internetových stránkách hledat v evidenci úpadců dlužníky, na které byl prohlášen konkurz.

Petr Gola

Další články k tématu Bankovní registry

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí